Isten hozott, Vendég
Felhasználónév: Jelszó: Emlékezz rám

Főzős
(1 viewing) (1) Vendég

TOPIC: Főzős

Švejk útleíró szakácskönyv 22 máj. 2014 16:27 #3065

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Sajnos ezeknek a könyveknek ennyi az áruk
Bibimoni a blogjában több ételt is elkészít a könyv receptjeiből, hátha az is közte van, amit te szeretnél.
  • rizike
Igen, őt is megtaláltam, de sajnos az kevés . . .
A librinél kezdtem az érdeklődést, ott alapból 2700,- ről indult, várattak két hetet, majd közölték nem lehet kapni. Aztán vannak még hasonló nagyságú könyvesboltok, ahol próbálkoztam, az árak is hasonló nagyságrendűek voltak, csak azok már eleve kiírták, hogy a készlet 0 db. Az tizediket már meg se kérdeztem. Ezért gondoltam, hogy hátha van valakinek, aki kölcsön adná néhány napra-hétre. R.

Sülve-főve... 23 máj. 2014 16:33 #3068

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Képes összefoglaló a tavaszi gomba kajákról

Re: Főzős 26 máj. 2014 14:14 #3074

  • veszand
Tegyük fel!
Van egy hátizsákos turista, aki az őrségben eltölt pár napot sátrazva.
....és ehető gombára lel. Na-mármost ugye, van nála zacskós leves. Kézenfekvő, hogy mondjuk, beleszeleteli a kalapost, és ha megfőtt, jóízűen elfogyasztja.
De.
Ha mondjuk, nem elégszik meg ennyivel, és szeretne másként is elmerülni a gomba-gasztronómia élvezetébe,- a saját szerény lehetőségeihez képest -, tudnátok-e tanácsot adni?!
Milyen gombás ételt készíthetne el a gázfőzőjén, és milyen kiegészítőkkel készüljön föl, ami pl.nem képez jelentős súlytöbbletet, és mondjuk kibírja azt is ha a hátizsákot süti a nap?

Re: Főzős . (->#3074) 26 máj. 2014 15:51 #3076

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Só, bors, fűszerpaprika, pár gerezd fokhagyma, valami zsírnemű (füstölt szalonna, v. kis üvegben olaj) Kakukkfű nő a mezőn. Ha nem bögrében főzöd a levest, akkor egy kisebb nyeles acélserpenyő. A + súlytöbblet max 1 kg.
Ha háznál sátorozol, akkor napközben még a hátizsák sem zavar, mert otthon hagyhatod.

Re: Főzős 26 máj. 2014 17:13 #3078

Ma nekem is kiscsaládos mennyiségű róka, vargánya, ser. tölcsérgomba jutott. Hogy ne csak mára legyen elég, még ha csak magamra kell is csak most főzni, kísérleteztem. Az nem nagy találmány, hogy vegyes zöldséggel is szaporítottam, a dinsztelés sorrendje volt talán kísérleti. Répafélék, először a sárga, kicsit később csak a hagyma-most póré-majd a már rendesen lesülni készülő, karamellizált alapra jöhettek a gombák. Rögtön sózás, hagy legyen most már kis leve. Ha ez a lé is kezd elfogyni, jöhet a felöntés valamilyen alaplével. Aztán igény szerint, habarás, betét, petrezselyem. Tálalás citrommal, előre nem csavarok bele.

20140526_1411051.jpg
Utolsó szerkesztés: 26 máj. 2014 17:31 általa: liscsim.

Re: Főzős . (->#3078) 26 máj. 2014 17:55 #3079

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Újabban én is jobb szeretem a pórét a vörösnél, diszkrétebb +ízt ad.
Mindenhol persze nem, de levesnél feltétlenül.

Re: Főzős 27 máj. 2014 07:57 #3084

  • veszand
Hát, vannak itt igazi ínyencek, úgy látom!
Annak a levesnek pl. tökéletes az állaga, színe, meg minden. Az embernek szinte a szájához emelné a csészét!

A kis üveg olajat választom, mert a szalonna esetleg megolvadhat. A fokhagyma jó ötlet, sok oldalúan felhasználható. Kakukkfüvet biztos találok, de lehet, hogy medvehagymát is. Az edény adott, ennek a súlyát nem számolva, kb. 40dkg súlytöbblet.
De ha nem viszem a 1,5 kg-os dzsekimet, akkor nyerek egy kilót.

Re: Főzős . (->#3084) 29 máj. 2014 07:28 #3090

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
veszand írta:

A kis üveg olajat választom, mert a szalonna esetleg megolvadhat.

Az olaj is jó, de kenterbe veri a gombászzsír!
Utolsó szerkesztés: 29 máj. 2014 07:29 általa: NP.

Re: Főzős 08 júl. 2014 20:59 #3333

Vargányás zúzapörkölt, most enyhén medvehagymás nokedlivel. (a virágok színtelen szára diszkrét ízű, a virágba tódul minden anyag-viszont finom zsenge, nem szálkás, mit a levelek)
Csatolmányok:
Utolsó szerkesztés: 08 júl. 2014 21:05 általa: liscsim.

Re: Főzős . (->#3333) 08 júl. 2014 21:22 #3334

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Guszta, balról kicsit árnyékoltam volna, bár a bimbók így is 'fáznak".

Re: #3334 09 júl. 2014 11:43 #3338

Nem vacakoltam, úgyis csak telefon volt nálam.

Re: #3334 09 júl. 2014 15:21 #3339

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Ha egy fehér papírlapot odatartasz a fény útjába, azt még a mobilos kép is meghálálja.
Utolsó szerkesztés: 09 júl. 2014 15:21 általa: NP.

Re: Főzős 17 júl. 2014 08:19 #3360

  • veszand
Keserű tölcsér, Liscsim módra.
Csatolmányok:

Eső után gomba 11 szept. 2014 06:58 #4131

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Jó kis írás, de itt-ott lehetne még javítgatni.

Re: Főzős 11 szept. 2014 08:21 #4132

Én meg ezt találtam. Szezonja van...

Őzláb és a kecskesajt...

Re: Főzős . (->#4132) 11 szept. 2014 08:49 #4134

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
A grillezett őzlábbal az a bajom, hogy a kalapbőr rágós marad.
Ami jó szabadtűzön őzlábból, az a fóliában, szalonnával hagymával parázsban összesütött gomba.

Re: Főzős . (->#4134) 11 szept. 2014 09:57 #4137

NP írta:
A grillezett őzlábbal az a bajom, hogy a kalapbőr rágós marad.
Ami jó szabadtűzön őzlábból, az a fóliában, szalonnával hagymával parázsban összesütött gomba.


Én idén először annyi őzlábat szedtem, hogy nem sajnáltam és megpróbáltam lehúzni a kalapbőrt... Meglepően könnyen ment - főleg a fiatal példányoknál. Talán ez lehet a megoldás...

Egyébként egyetértek...

Re: Főzős . (->#4137) 11 szept. 2014 11:06 #4138

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
És grillezted is a bőr nélküli kalapokat?
Benyomás, ítélet?
(csak fiatal jöhet szóba, idősebb, megázott példányokat otthagyjuk)

Re: Főzős . (->#4138) 11 szept. 2014 11:13 #4139

Még nem! De tervezem, csak jussak ki végre....

Amikor grilleztem anno nekem sem jött be... De én eddig a kalapbőrt sem húztam le soha...

Re: Főzős 18 szept. 2014 18:32 #4261

Hétvégén kipróbáltunk egy könnyű salátát.

Hozzávalók
- 1 kg vargánya
- 0,5 kg trombitagomba
- 2 csomag vegyes saláta
- 20 dkg koktélparadicsom
- 20 dkg mandula
- oliva olaj, kakukkfű, só

A vargányákat felszeletelem ~4 mm vastagra. Megforgatom oliva olajba és kakukkfűbe a trombitagombával együtt. Kb. 10 percet állni hagyom. Utána lesütöm serpenyőben a gombákat. Ha kiszedtem, megsózom. A félbe vágott mandulákat megpirítom a serpenyőben maradt olajon. Ha kihült a gomba és a mandula összekeverem a salátával, a koktélparadicsomokat félbevágva hozzáadom. A végén az egészre egy kis olivaolajat, és balzsamecetet öntök.


DSC_0097.jpg



Kb. így néz ki.

Re: Főzős . (->#4261) 18 szept. 2014 20:47 #4264

Asszem ezt kipróbálom... Jól hangzik és jól is néz ki....
Létrehozás ideje: 0.21 másodpercek

Copyright © 2012 NetGombász Egyesület.
Webmester: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.