Isten hozott, Vendég
Felhasználónév: Jelszó: Emlékezz rám

Főzős
(1 viewing) (1) Vendég

TOPIC: Főzős

re: #16674 (->sooska972) 16 okt. 2020 19:19 #16677

sooska972 írta:
Soós lében még én sem tettem el


de hiszen te mindig úgy teszed el...

Re: Főzős 04 nov. 2020 19:23 #16785

Tegnapi zsákmány így végezte, Liscsim által ihletve...

Gombaleves, kevés, nagyon apróra vágott, dinsztelt hagymán indítva, zöldfűszerekkel (kakukkfű, tárkony), kevés házi kápiakrémmel, viszonylag mérsékelt tejfölös habarással. Só, bors, lehelet fokhagymapor, kiskéshegynyi mustár, mindössze 1 karika füstölt kolbász. Zöldségek: 1 ici-pici sárgarépa, vékonyra karikázva, minimális zellergumó, még kevesebb karalábé. Végül némi csipetke. (Mondjuk a Kecske messze volt )

Hagyjuk a gombákat érvényesülni jeligére!

Gombák:
Petrezselyem gomba nagyrészt, sárga gerebenek, egy szem róka, egy szem ízletes, egy db nagyon fiatalka pikkelyes pöfi és némi csalásként, kevés idei vargánya száritmány.

Mennyei lett. A petrezselyem gombának nincs nagy ízvilága, viszont remek állagokat hoz a levesbe.
Csatolmányok:
Utolsó szerkesztés: 05 nov. 2020 19:35 általa: gywareka.

re: #16670 (->gywareka) 05 nov. 2020 08:10 #16794

Sziasztok!

Gomba savanyú, de egyébként bármilyen savanyítható zöldségre kiváló, egyszerű:

2 liter víz (sima, hideg csapvíz)
2 dl. 20%-os ecet
2 evőkanál só
40 dkg cukor (nekem elég 32-35 dkg)
1 kávéskanál borkén por.
5-6 üvegre elég ez a mennyiség, de ha elkészül és nem kerül felhasználásra így is simán sokáig eltartható, és ha van alapanyag hadrafogható.
Érdemes 1-2 órára vagy akár többre is beáztatni benne a gombákat, hogy össze essenek, utána üvegekbe tenni, először a gombákat, jó szorosan, majd a lével feltölteni. Különben az üvegben esik össze, és feljön a tetejére. Remélem tudtam segíteni. Üdv Mindenkinek.
Utolsó szerkesztés: 05 nov. 2020 20:13 általa: gywareka.

re: #16785 (->gywareka) 05 nov. 2020 10:09 #16798

a minap eleg sok husbarna meg lila penzecsket lattam. az is nagyon jo ebbe a levesbe. en is szoktam ilyet csinalni.

re: #16794 (->Gomba-Gomba) 05 nov. 2020 10:12 #16799

ezt az 1-2 ora aztatast en is javaslom. a nyaron tettem el 3 uveg rokat. en ugyan felforraltam, es a gombat is a forro lebe foztem nehany percet, utana megtomtem az uvegeket, felontottem a level. nehany nap alatt a felere esett ossze az uvegben.

re: #16785 (->gywareka) 06 nov. 2020 04:00 #16806

Homerhez hasonlóan, én is szívesen gazdagítom az ilyen leveseket pénzecskékkel, sereges tölcsérrel, piruló galócával. Pár napja ez is előjött, nagy erős példányokkal. A vargányát inkább másra használnám, ha felénk se lehetne hibázni, az őszi bükkösökben... Szárított mindig akad, az nagyon finom fűszer, ehhez is érdemes elővenni.

Re: Főzős 14 nov. 2020 14:11 #16839

Mai ebédünk - jobb mint a lilatökű!
Csatolmányok:

re: #16839 (->padarj) 14 nov. 2020 15:30 #16840

Íkg? Nálam cskg. lesz.

re: #16840 (->spityu) 15 nov. 2020 08:33 #16842

nalunk mar fo a gombapaprikas. az elmult 2-3 nap termese kerul bele, ugyismint sarga roka, tolcseres roka, sarga gereben, sotet trombita, szegfu, kesei laska, ordogszeker laska, mezei es nagysporas csiperke, lilapereszke, izletes es vorosteju rizike. nokedli dukal hozza.

Re: Főzős 15 nov. 2020 15:45 #16846

Ízletes vargánya gereben ágyon, téli fülőkével bolondítva.
Csatolmányok:

Re: Főzős 15 nov. 2020 18:59 #16847

Nem késő még a tipp, kipróbáltuk ropogósnak a rizikét. A kicsiket, és/vagy vékonyakat mangalicazsírban sütöttük finom töpörtyű állagúra. Ehhez keményítőbe kell forgatni, tökéletesen tapad a leszárított gombákra. Húsként ettük reggelire, házi majonézes salátával. Utóbbi is érdekes, van benne lila hagyma, batáta, petrezselyem gomba, szegfű, kevéske lila tönkű, és kétspórás csiperke.
Utolsó szerkesztés: 15 nov. 2020 19:01 általa: liscsim.

savanyu 16 nov. 2020 14:13 #16849

joska... Kata receptje, csak elotte leforraztam a riziket, illetve felforraltam a befozo levet, es foztem benne 2-3 percig a gombat.
Csatolmányok:

Re: Főzős 14 márc. 2021 20:07 #16982

1 kiló vaddisznó lapocka szalonnával tűzdelve (a maradékkal betakarva). Körbepirítás után só, fűszer, 2 óra sütés fólia alatt (1 óránál tepsi forgatás). Utána szalonnák félre, 3-4x locsolás és fólia nélkül készre sütés (kb. 20 perc). Kint locsolás, letakarás, negyed óra pihentetés.
Ugyanilyen egyszerű gomba ragu: kb. fél kiló cskg., alá 1 közepes vöröshagyma és 1 gerezd fokhagyma, só, a végén ízlés szerinti mennyiségű vizet hagyni + 1 tk. keményítő.
A máj, füst, erdő ízű falatok csónakburgonyán ringanak tova.
Csatolmányok:

re: #16982 (->spityu) 14 márc. 2021 22:22 #16984

Jah kérem! Aki vaddisznót is tud szedni!

re: #16984 (->gywareka) 14 márc. 2021 22:53 #16985

Szégyellem, de vettem! Ráadásul mivel most messze van a vadhűtőház, földalatti vasutas áruházban, horror áron. Mondjuk a cskg. kilója duplája lenne, annyira nem gomb(á)hoz kabátot eset!

Variációk cseh kucsmára 27 márc. 2021 20:34 #17029

Jó étvágyat!
Csatolmányok:

Re: Főzős 21 máj. 2021 19:32 #17181

Kakukkfű leves

Mivel az első szegfűgombákért 20 km-t kellett zarándokolni, előtte csak a friss mezei kakukkfű gyűlt a konyhán. A hozzá való gomba így se lett sok, ezért a leves neve.
Kacsazsírban pirított medvehagyma szárra, maradék orjaleves levében kilúgozogtt, mezei kakukkfű, és friss tárkony ízeivel csillapítom a 20 deka gomba erejét.
Mustáros, tejfölös, medvehagymavirágos habarást kap az elkészült leves, a végén még fél citrom levét.
Ha elég gyorsak vagyunk, le is tudjuk fényképezni.
Csatolmányok:
Utolsó szerkesztés: 22 máj. 2021 07:45 általa: liscsim.

Re: Főzős 23 máj. 2021 21:42 #17187

Vörösboros, ív-s szarvaspörkölt fkg-s krumpliprószával
Csatolmányok:

re: #17187 (->spityu) 23 máj. 2021 22:22 #17188

Nagyon guszta, de hogy kell íves pörköltet főzni?

re: #17188 (->gywareka) 23 máj. 2021 22:29 #17189

1. Kell némi vörösbor a konty alá is, és akkor a húskockák élei megfelelően szabálytalanok lesznek! 2. Vagy neki kell állni 3.5 kiló lapocka feldolgozásának, a végére garantáltan síkideg lesz az ember tőle. Reméltük, hogy csontos, de "sajnos" csak kb. 15 dekát könnyebbedett a végére.

Re: Főzős 08 jún. 2021 11:15 #17226

A gombaszedő szegényes reggelije...

Vajon pirított vargánya. Foszlós, fokhagymás, vajas pirítóssal, krémes buggyantott tojással.
Nagy duzzogva elmegy.
Csatolmányok:
Utolsó szerkesztés: 08 jún. 2021 13:08 általa: gywareka.

re: #17226 (->gywareka) 08 jún. 2021 12:10 #17227

Na jó, azt hiszem, tartok egy kis ebédszünetet... Merítek a copfocskára egy jó kanál tejszínes camembert-es kucsmaragut.
Létrehozás ideje: 0.76 másodpercek

Copyright © 2012 NetGombász Egyesület.
Webmester: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.