Isten hozott, Vendég
Felhasználónév: Jelszó: Emlékezz rám

Főzős
(1 viewing) (1) Vendég

TOPIC: Főzős

re: #15840 (->Gomba-Gomba) 26 jún. 2020 20:43 #16361

Megalkottam Kata receptjét, tejszínt kihagytam, de tettem bele egy kis petrezselymet. Nem rontotta el. Még hűl!

Pöffim nem volt, kénytelen voltam vargányát, sötét érdes tinórut, galambgombákat, pilócákat, sárga érdes tinórut, egy őzláb tönköt (később kikerült belőle), némi céklát felhasználni. Jelentem működik!
Utolsó szerkesztés: 26 jún. 2020 20:47 általa: gywareka.

re: #16361 (->gywareka) 26 jún. 2020 21:26 #16362

Uhh... sajnálom, hogy csak ilyen gombákhoz fértél hozzá.

re: #16362 (->spityu) 26 jún. 2020 22:04 #16363

Hát azért így is jó lett!

Teszteltem. A zasszony is tolta.

Re: Főzős 14 júl. 2020 22:35 #16405

Kedves Gombásztársak!

Annyian mondtátok már, hogy a keserűgomba így meg úgy, meg juhtúró, meg szalonna, meg sparhelt, meg tönkkel felfele, vagy éppen lefele.

Mivel ma ipari mennyiség és igen jó minőség volt a Börzsönyben, így gondoltam miért ne? Tényleg? Miért ne?

A továbbiakban ez itt nem egy recept, csak egy személyes tapasztalat.

A keserűgombát kevés szalonnazsíron sütöttem hirtelen, direkt juhtúró nélkül, mert szerettem volna pontos képet kapni a keserűségét illetően. Meg az is az igazság, hogy nem sikerült kellő mennyiségű juhtúrót szednem a Börzsönyben.

A képeken látható módon megsütöttem a gombát, majd utána kóstoltam.
Hááát... Mit mondjak? A neve nem cáfol rá az ízére, senki ne várjon harmatos kajszibarack ágyon érlelt rozmaringos rozé kacsamell ízt.
KESERŰ! Ehető mértékben ugyan, de keserű! Lehet ezt szépíteni, tompítani, elnyomni, megénekelni, stb., de minek? Ha valaki nagyon éhes, vagy szereti(?) egye.

Az egyetlen pozitívum és talán ettől fogyasztható mindenféle módon, hogy nem egy nagyon erős, hosszan tartó keserű ízt produkál, hanem egy jól érezhető, de elviselhető kategória. Véleményem szerint ehető, de semmiképpen nem finom. Olyan ez mintha véletlenül pár centivel és egy lukkal lejjebb nyalint az emberfia. (Bocs a hasonlatért : -)) Persze ízlések és pofonok. Mármint a gomba ízét illetően.

Szóval a juhtúrót és a sült szalonnát továbbra is lájkolom, de a hozzásütött keserűgombát én a továbbiakban csak egy múló szeszélynek tekintem.
Utolsó szerkesztés: 14 júl. 2020 23:04 általa: gywareka.

re: #16405 (->gywareka) 14 júl. 2020 22:55 #16407

Stinky is the new pinky.

Szerintem az alu serpenyő nem képes átadni akkora hőt, mint pl. egy sparhelt lap. Pontosabban túl koncentráltan. Olajjal, zsírral már jobb lehet a helyzet. De szerintem akkor is forgatni kellene. (Feltételezve, hogy a hő hatására csökken fogyasztható mértékűvé a keserűsége.)

re: #16407 (->spityu) 14 júl. 2020 23:02 #16408

Forgattam ám 1x 2x.

Azt el is felejtettem, mindkettőt megettem.
Lemaradt még egy fontos momentum az értékelésből, ha nem lenne keserű, akkor sem tudom mitől lenne finom?

Szóval ganz egal!

re: #16408 (->gywareka) 14 júl. 2020 23:18 #16409

Értem. Ez alapján a surströmming ill. a száznapos tojás egyenesén helyezném el. De azért kipróbálom. Az az érdekes, hogy van pl. a rozsdasárga tölcsérgomba, ami kellő körültekintéssel ehető, de valamennyire az is keserű. Viszont arra azt mondják, a parasztember nem szedi fel. Erre ott van a keserűgomba, ami nyersen kb. letépi a számat, mégis pl. a dédöregapám állítólag nagyon szerette. Nem tudom... biztos, bagózott, lehet, amiatt nem érezte keserűnek.
Utolsó szerkesztés: 14 júl. 2020 23:19 általa: spityu.

re: #16408 (->gywareka) 15 júl. 2020 07:33 #16410

gywareka írta:
Forgattam ám 1x 2x.

ha nem lenne keserű, akkor sem tudom mitől lenne finom?

Szóval ganz egal!


Hát a szalonnától és a juhtúrótól.

re: #16409 (->spityu) 15 júl. 2020 07:34 #16411

Annyira nem borzasztó. A sörnek és az Unicumnak is van piaca.

re: #16411 (->ttamas) 15 júl. 2020 09:38 #16413

Mondjuk ezeket szeretem... beleértve a cseh lagereket, amikből egyáltalán nem sajnálják a komlót. Illetve most jutott eszembe, hogy a kora őszi túráimon az egyik helyen mindig elrágcsálok néhány virágzatot belőle. Lehet, hogy a víz újra vérré vált bennem, 3 generációval később.
Izé... Csésze ... Nem! Júdásfülgomba!

Leszárítottam tavaly egy rakatot. Júniusban durva nagy eső után bükkrönkön szedtem.

Most (idén júliusban) tejben megáztattam. Csak lestem, hogy hogyan nyeli el a folyadékot. Semmi meglepő, kb. 1:9 arányban került bele gomba és tej. Kb. egy órát ázott, kicsit forgatva. Utána kevés sóval, vöröshagymán pirítgattam egy kicsit, majd tejszínnel pároltam. Sima főtt tésztára tettem rá.

Nos, egyszerűen mennyei!
Erős gomba íze van és kellemes roppanós állaga. Mindenkinek ajánlom!
Utolsó szerkesztés: 24 aug. 2020 14:15 általa: MicroWizard. Ok: typo

Re: Főzős 24 aug. 2020 14:35 #16523

Jut eszembe!

Melyik korallgombákat eszitek? És hogyan?

re: #16522 (->MicroWizard) 24 aug. 2020 17:19 #16525

eszembe nem jutna igy sezlony kozepen judasfulet enni. az ilyen teli gomba nalam. ilyenkor rokat kell varganyaval zabalni :)I

re: #16523 (->MicroWizard) 24 aug. 2020 17:20 #16526

en a rozsas korallt szoktam szedni. vagy levesbe teszem, vagy rantom mint a karfiolt. viszont nem jo elotte megfozni, mert tul puha lesz az allaga.

Re: Főzős 25 aug. 2020 19:19 #16542

A szárított sötét trombitának mi az adagolása? Kb. 1 kiló frissből lett eddig kb. 4-5 erőspistás üvegnyi. Alapvetően nem porításban, hanem visszaáztatásban gondolkodom, tepsibe, hús mellé szeretném rakni. Én úgy számolok, hogy 1 üveg kell mondjuk 1 csirke alkatrészeihez.
Utolsó szerkesztés: 25 aug. 2020 19:20 általa: spityu.

re: #16523 (->MicroWizard) 25 aug. 2020 19:29 #16544

MicroWizard írta:
Jut eszembe!

Melyik korallgombákat eszitek? És hogyan?


Én a szeretett galyai - sajnos már csak múltbéli - túráinkon ettem rózsás ágú korallt, Liscsim Mester -féle levesben. Bár az mindig jó, de két alapanyag mindig különösen kilóg felfelé. Az egyik a káposztagomba és a másik a korall. Nekem nagyon bejött. Egyedül nem merem sem szedni, sem enni.
Utolsó szerkesztés: 25 aug. 2020 20:24 általa: gywareka.

re: #16523 (->MicroWizard) 26 aug. 2020 06:32 #16551

Egyiket sem, sehogyan.
Sokan vannak, hasonlítanak és nincs székrekedésem.

re: #16551 (->ttamas) 26 aug. 2020 18:05 #16556

azert a rozsas egeszen jol elkulonitheto a mindenfele masfajta (sargatol is) koralltol. mondjuk ritka.
Csatolmányok:

re: #16556 (->homer) 28 aug. 2020 14:48 #16563

Köszönöm a számos választ. Eddig én sem szedtem őket, mert nem vagyok biztos a dolgomban, rózsásat meg nem találtam még. Nem fogom erőltetni.

Igazából Karcsi egy képén láttam nagyot és sokat kosárban. Még őt vagy Liscsimet megkérdezem majd. Ugye az is Liscsim vidéken és felügyelettel szedet gomba volt.

(A káposztagomba viszont nálam is nagy kedvenc. Az abból készült levest nehéz elrontani. És rántva ugye ... fenséges!)

re: #16563 (->MicroWizard) 29 aug. 2020 11:13 #16570

azon a kepen nekem is szemet szurtak a korallok. azokat biztos, hogy nem ettem volna meg. egyreszt mifelek lehettek, masreszt pedig azok mar idosebb peldanyok voltak.
Létrehozás ideje: 0.48 másodpercek

Copyright © 2012 NetGombász Egyesület.
Webmester: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.