Isten hozott, Vendég
Felhasználónév: Jelszó: Emlékezz rám

Főzős
(1 viewing) (1) Vendég

TOPIC: Főzős

re: #15840 (->Gomba-Gomba) 26 jún. 2020 20:43 #16361

Megalkottam Kata receptjét, tejszínt kihagytam, de tettem bele egy kis petrezselymet. Nem rontotta el. Még hűl!

Pöffim nem volt, kénytelen voltam vargányát, sötét érdes tinórut, galambgombákat, pilócákat, sárga érdes tinórut, egy őzláb tönköt (később kikerült belőle), némi céklát felhasználni. Jelentem működik!
Utolsó szerkesztés: 26 jún. 2020 20:47 általa: gywareka.

re: #16361 (->gywareka) 26 jún. 2020 21:26 #16362

Uhh... sajnálom, hogy csak ilyen gombákhoz fértél hozzá.

re: #16362 (->spityu) 26 jún. 2020 22:04 #16363

Hát azért így is jó lett!

Teszteltem. A zasszony is tolta.

Re: Főzős 14 júl. 2020 22:35 #16405

Kedves Gombásztársak!

Annyian mondtátok már, hogy a keserűgomba így meg úgy, meg juhtúró, meg szalonna, meg sparhelt, meg tönkkel felfele, vagy éppen lefele.

Mivel ma ipari mennyiség és igen jó minőség volt a Börzsönyben, így gondoltam miért ne? Tényleg? Miért ne?

A továbbiakban ez itt nem egy recept, csak egy személyes tapasztalat.

A keserűgombát kevés szalonnazsíron sütöttem hirtelen, direkt juhtúró nélkül, mert szerettem volna pontos képet kapni a keserűségét illetően. Meg az is az igazság, hogy nem sikerült kellő mennyiségű juhtúrót szednem a Börzsönyben.

A képeken látható módon megsütöttem a gombát, majd utána kóstoltam.
Hááát... Mit mondjak? A neve nem cáfol rá az ízére, senki ne várjon harmatos kajszibarack ágyon érlelt rozmaringos rozé kacsamell ízt.
KESERŰ! Ehető mértékben ugyan, de keserű! Lehet ezt szépíteni, tompítani, elnyomni, megénekelni, stb., de minek? Ha valaki nagyon éhes, vagy szereti(?) egye.

Az egyetlen pozitívum és talán ettől fogyasztható mindenféle módon, hogy nem egy nagyon erős, hosszan tartó keserű ízt produkál, hanem egy jól érezhető, de elviselhető kategória. Véleményem szerint ehető, de semmiképpen nem finom. Olyan ez mintha véletlenül pár centivel és egy lukkal lejjebb nyalint az emberfia. (Bocs a hasonlatért : -)) Persze ízlések és pofonok. Mármint a gomba ízét illetően.

Szóval a juhtúrót és a sült szalonnát továbbra is lájkolom, de a hozzásütött keserűgombát én a továbbiakban csak egy múló szeszélynek tekintem.
Utolsó szerkesztés: 14 júl. 2020 23:04 általa: gywareka.

re: #16405 (->gywareka) 14 júl. 2020 22:55 #16407

Stinky is the new pinky.

Szerintem az alu serpenyő nem képes átadni akkora hőt, mint pl. egy sparhelt lap. Pontosabban túl koncentráltan. Olajjal, zsírral már jobb lehet a helyzet. De szerintem akkor is forgatni kellene. (Feltételezve, hogy a hő hatására csökken fogyasztható mértékűvé a keserűsége.)

re: #16407 (->spityu) 14 júl. 2020 23:02 #16408

Forgattam ám 1x 2x.

Azt el is felejtettem, mindkettőt megettem.
Lemaradt még egy fontos momentum az értékelésből, ha nem lenne keserű, akkor sem tudom mitől lenne finom?

Szóval ganz egal!

re: #16408 (->gywareka) 14 júl. 2020 23:18 #16409

Értem. Ez alapján a surströmming ill. a száznapos tojás egyenesén helyezném el. De azért kipróbálom. Az az érdekes, hogy van pl. a rozsdasárga tölcsérgomba, ami kellő körültekintéssel ehető, de valamennyire az is keserű. Viszont arra azt mondják, a parasztember nem szedi fel. Erre ott van a keserűgomba, ami nyersen kb. letépi a számat, mégis pl. a dédöregapám állítólag nagyon szerette. Nem tudom... biztos, bagózott, lehet, amiatt nem érezte keserűnek.
Utolsó szerkesztés: 14 júl. 2020 23:19 általa: spityu.
gywareka írta:
Forgattam ám 1x 2x.

ha nem lenne keserű, akkor sem tudom mitől lenne finom?

Szóval ganz egal!


Hát a szalonnától és a juhtúrótól.
Annyira nem borzasztó. A sörnek és az Unicumnak is van piaca.
Mondjuk ezeket szeretem... beleértve a cseh lagereket, amikből egyáltalán nem sajnálják a komlót. Illetve most jutott eszembe, hogy a kora őszi túráimon az egyik helyen mindig elrágcsálok néhány virágzatot belőle. Lehet, hogy a víz újra vérré vált bennem, 3 generációval később.
Létrehozás ideje: 0.29 másodpercek

Copyright © 2012 NetGombász Egyesület.
Webmester: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.