Isten hozott, Vendég
Felhasználónév: Jelszó: Emlékezz rám

Főzős
(1 viewing) (1) Vendég

TOPIC: Főzős

re: #15722 (->gywareka) 10 nov. 2019 18:13 #15724

Meghoztad a kedvemet! Én meg múlt vasárnap a jussomat, köztük egy őzlapockát. Pörköltbe szándékoztam felhasználni, de hasonlón is elgondolkodtam. (Igen, lusta vagyok csontozni. ) Eddig leginkább gerincből, ill. vd. tarjából sütögettem, megpróbálom, hátha jó lesz ebből is.

re: #15724 (->spityu) 11 nov. 2019 19:48 #15730

spityu írta:
Én meg múlt vasárnap a jussomat, köztük egy őzlapockát.


Én meg érdeklődnék, hogy lehet ilyen jusshoz jutni?

Re: Főzős 11 nov. 2019 19:49 #15731

Közös főzős, némi Netgombász részvétellel.

Katt ide!

Az a szoba bogrács naggggyon komoly!
Utolsó szerkesztés: 11 nov. 2019 19:52 általa: gywareka.

re: #15730 (->gywareka) 11 nov. 2019 20:05 #15732

Belegondolva, ez most nem is juss, szimplán ajándékba kaptuk egy vadásztól, aki maga is nagy gombász. Több száz kiló vargányát adott el az idei nyáron. Hasonlóan reped a négylábúaktól is a hűtőszekrénye, így menesztenie kellett pár csomagot. Régi ismerős.

re: #15731 (->gywareka) 11 nov. 2019 20:14 #15733

S mind, amiket e szép sziget
Ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr
Túl messzi tengeren.


Re: Főzős 13 nov. 2019 13:43 #15744

Sziasztok!

Másik fórumon ill. az interneten olvastam, hogy a szürke tölcsérgombát lehet szárítani, panírozva fagyasztani stb. A kérdésem az volna, hogy a szárítottat csak por alakban célszerű felhasználni, ugye?
Illetve sütésre készen (panírozva) ha lefagyasztom, hogyan kell megsütni, hogy jó legyen? Eddig ilyesmivel csak megmaradt csiperke esetében próbálkoztam, többször is, de bármilyen hőfokú olajba is tettem, mindig lehámlott a bundája, gusztustalan lett a végeredmény (ettől függetlenül megettem ). Vagy a panírozásnál rontok el valamit? Só, liszt, tojás, zsemlemorzsa (finommal, durvával is próbáltam).
Sütés előtt nem szoktam kiolvasztani, mégis ázott jellegű lesz a bevonat - lehet, hogy pont emiatt?

Ha valóban lehet panírozottan elrakni a kérdéses gombából, a rokonaival is meg lehet ezt tenni (lp., ltp.)? Egyszer fagyasztottam zsenge ltp-ket, de max. 2 hetet bírtak ki így. Főzve (pl. pörköltként) lehet, hogy tovább is elállna, de azt még nem próbáltam. Meg inkább rántottaként szeretem.

Nem kell, hogy fél évig elálljon, inkább az volna a cél, hogy pár hét alatt egyem meg azt a mennyiséget, amit amúgy 2-3 nap alatt, a végére már majdnem undorodva tőle (na jó, azért nem.)
A savanyítástól kicsit idegenkedem, elsősorban panírozásra volnék kíváncsi.

Re: Főzős 23 nov. 2019 22:44 #15788

Őz lapocka. Kenyérszalonnával, fokhagymával tűzdelve, némi fűszer + só rá. Maradék szalonnával letakarva. Mellé ment még: sárgarépa, petrezselyem, zeller, v.hagyma, f.hagyma, két marék fagyasztott varesz + az olvasztó víz. 180 fokos gázsütőben 1 h fólia alatt, utána szalonnák félre, 1 h 45 m fólia nélkül, 5 percenként locsolva. Nem időre, hanem addig sütöttem, mígnem eltűnt a víz és csak 5 mm zsiradék maradt alatta. Azzal a végén is meglocsoltam, fólia alatt pihentettem 10 percet. Köretnek pirított főtt krumpli.
Csatolmányok:

re: #15788 (->spityu) 27 nov. 2019 10:07 #15822

  • sumi
  • Kijelentkezve
Jól néz ki !
Bár nekem elsőre úgy tűnt, mintha középen egy sült béka lenne

re: #15822 (->sumi) 27 nov. 2019 10:42 #15823

Jajj, már látom én is, bal oldalt van a feje. Hát... igazából vannak ételek, amikről NEM készítünk fényképet, mert más dologra is asszociálhat az ember. Pl. barna mártásos dolgok vagy éppen a fenti. Élőben azért gusztusos. Ízre jó lett. Állagra viszont nem a legjobb. Hiába tűzdeltem agyon, nagyon száraz, szálkás a hús. Főleg a végén jöttek le a csontokról olyan részek, amik gumisak voltak. Pácolással talán lehetett volna puhítani, de attól meg azért tartok, mert nagyon el tudja vinni az ízeket. Az biztos, hogy lapockával többet nem dolgozok. Ha már csontos hús, a gerincet viszont tudom ajánlani. Az minden előkészítés nélkül omlós és szaftos lesz.

Re: Főzős 29 nov. 2019 23:25 #15840

Sziasztok!
Megosztanék Veletek egy gombás melegszendvicskrém receptet:
Egy közepes fej vöröshagymát kockázva vajon (a vaj kb.15dkg) megfonnyasztottam, egy gerezd fokhagymát is hozzáaprítottam. Lehet csiperke, őzláb, fenyőtinoru, vagy bármilyen gomba, akár vegyes is. Én jelen esetben bimbóspöfivel (a gomba kb. 25dkg) illetve csatolok képet pöfivel készítettem. Tehát a hagymák után jöttek a gombák. Lepároltam róla a vizet, közben sóztam, borsoztam. Maradt kb. 0.5dl habtejszínem azt is hozzáadtam, összeforraltam. A főzés része ezzel el is készült. Mikor kihűlt reszeltem rá parmezán jellegű sajtot -Grana Padano- (de krémsajttal is nagyszerű), és botmixerrel rusztikusra pépesítettem. Hűtőbe tettem, mikor megdermedt, kenyérre kentem, reszelt sajt a tetejére és sütő.
Ha soknak bizonyul a mennyiség, húsleves v. csontleves lével felhúzható krémlevesnek.
Csatolmányok:
Utolsó szerkesztés: 29 nov. 2019 23:51 általa: Gomba-Gomba.

re: #15840 (->Gomba-Gomba) 29 nov. 2019 23:58 #15843

Köszi! Egyszer már csináltam hasonlót. Abba tej ill. egy kevés liszt ment. Az is jó lett, de ahogy látom, liszt nélkül is szépen összeáll.

re: #15843 (->spityu) 30 nov. 2019 07:04 #15844

Igen a vaj miatt.

re: #15840 (->Gomba-Gomba) 01 dec. 2019 12:38 #15856

Köszönjük!
Alkalomadtán kipróbáljuk az unokákon is, tuti, hogy beválik!

re: #15844 (->Gomba-Gomba) 01 dec. 2019 19:59 #15860

Aprítottam még egy kis marék szárított vareszt is, pont jó hozzá. Kb. 30 deka őzlábból készítettem. Botmixer híján már nyersen apróra vagdostam, a hagymát szintén. Elég jó cucc lett. A kenyérszeletek felére sonkát is tépdestem, azzal sem rossz. Ami az eltarthatóságot illeti, megromlani nem lesz ideje.
Létrehozás ideje: 0.41 másodpercek

Copyright © 2012 NetGombász Egyesület.
Webmester: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.