Isten hozott, Vendég
Felhasználónév: Jelszó: Emlékezz rám

Főzős
(1 viewing) (1) Vendég

TOPIC: Főzős

re: #14895 (->saci56) 03 júl. 2019 08:22 #14896

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Főleg arra készülj fel, hogy honnan lesz hozzá gombád?
Egyébként tengeri hal/herkentyű-gomba páros receptjei elég ritkák.
Ismert a gombával töltött hal, v. szépia (de lehet fordítva is, mármint a gombát töltöd), natúr halak, tenger gyümölcsei vmi gombás-paradicsomos/pestos tésztával. Engedd el a fantáziádat!
Utolsó szerkesztés: 03 júl. 2019 08:50 általa: NP.

re: #14896 (->NP) 03 júl. 2019 08:48 #14897

  • saci56
  • Kijelentkezve
  • Szilágyi Sándor
Egyrészt viszek szárítottat + még gombaport is (Erzsikétől kaptam, az angyaltól). És hát ahova megyek ott fejlett gombakultúra van. De ha arra gondoltál: szedni nem fogok tudni, nem olyan a környék. Viszont boltokban fóliázottat és időnként a piacon frisset simán lehet kapni, erdeit is, mindkét helyen.
Utolsó szerkesztés: 03 júl. 2019 08:53 általa: saci56.

re: #14896 (->NP) 03 júl. 2019 08:57 #14898

  • saci56
  • Kijelentkezve
  • Szilágyi Sándor
Belepötyögtem a válaszodba...

Így van, mármint hogy kevés az ilyen recept. A "Ha bolond, ne szedd le" oldalon pl. egyet sem találtam. Most angol nyelven keresgélek: ott azért van némi felhozatal. Ha találok valami jót, és ki is prószálom, és még jól is sikerül, fölteszem majd a Főzősre.

Ezt pl. ki fogom próbálni - de nem shiitake-vel: www.foodandwine.com/recipes/jumbo-shrimp...mushrooms-and-garlic

Liscsim mester: valami 5let? Shroomer kollega? Homer kollega? Kardamumma, ha még olvas bennünket? Anyone?
Utolsó szerkesztés: 03 júl. 2019 09:26 általa: saci56.

re: #14898 (->saci56) 03 júl. 2019 18:11 #14916

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Nem tudom, konkrétan hová mentek, de megírhatnád. Ha nem HR, akkor SLO?
Keress rá a hely/régió kulináris témájú oldalaira, ott tájékozódhatsz, nyilván angol nyelven is elérhetők. Ha már ott vagy, keress kapcsolatot a tourist buroval, bájos hölgyek várják a kérdéseidet (ha bajszos urak, akkor tévedtem) sztem elmondják amire kiváncsi vagy - már ha ők, vagy a család eszi a gombát.
(Privát véleményem egyébként, hogy tengerparton hagyd a pics pokolba a gombát, azt készítsd idehaza)
Utolsó szerkesztés: 03 júl. 2019 19:11 általa: NP.

re: #14898 (->saci56) 03 júl. 2019 19:13 #14918

Amit linkelsz, tetszik. Hasonló ötleteim támadtak nekem is:
1. A halfilét serpenyőben kis zsíron vagy olajon megkapatni, előtte só, bors (vagy amit akarsz, nagyon ritkán használok fűszerkeveréket, de pl. halhoz szánt mellett a bruschetta keverék sem rossz szerintem e célra). Ízlés szerint akár citromlé is mehet rá, közvetlenül fogyasztáskor. Köretnek valamilyen rizottó, pl. vargányás-fehérboros.
2. Ugyanez, csak sütőben sütve a halszeleteket, akár sütőpapíron.
3. Tűzálló edénybe tenni a só, bors (akármi) ízesítette haldarabokat (esetleg szeleteket), felönteni valamilyen tejszínes mártással, amibe mehet só, fokhagyma, vargánya (vagy bármilyen gomba darab). A gomba egy részét akár nyersen, míg a másikat pirítva. Ezt a mártást esetleg elő is főzhetjük. Összeönteni, aztán készre sütni az egészet. A halat ebben az esetben is lehet, hogy érdemes serpenyőben megkapatni. Köretnek sima rizs, az öntet miatt nem lesz fojtós.
Mindháromnál elfér még a petrezselyem is, ill. szerintem nincsenek túlbonyolítva. Nem jó az, ha egy "átlag" ízt érzel, mert minden elnyom mindent. Ha aromásabb hal az alapanyag (tehát nem hekk vagy pangasius) a harmadiknál talán paradicsom, brokkoli is mehet az öntetbe. De én biztos, hogy előbb az egyszerűbb változatot készíteném el.

re: #14918 (->spityu) 03 júl. 2019 19:45 #14919

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Mielőtt elszabadulnának az ötletek, határoljuk be Saci lehetőségeit.
Amit leírtál, otthon, saját konyhában megvalósíthatók.
Saci, gondolom, egy apartmanba megy negyedmagával, benne egy számára is ismeretlen felszereltségű konyhácska. Ez azért behatárolja a lehetőségeket.
Persze ajánlhatnék neki vargányaszeletekbe burkolt, jakabkagyló morzsával töltött vörösmárnát szuvidolva, majd calvados-szal flambírozva, kissé kérgesre sütve, de minek?
Utolsó szerkesztés: 03 júl. 2019 19:49 általa: NP.

re: #14919 (->NP) 03 júl. 2019 20:13 #14921

Ebbe belegondoltam természetesen, magamból indultam ki. Én legutoljára 2009-ben voltam dedikáltan nyaralni (igazából egész évben nyaralok, de ez most nem ide tartozik). Bledben voltam, ott a fenti receptek (pontosabban receptötletek) simán kivitelezhetőek lettek volna - 10 éve -, pedig egyáltalán nem volt különleges a szállás. Sőt, talán az egyik legolcsóbb volt. Ha sütő nem is, platni mindenhol van. Nekem elsősorban az alapanyagokkal szokott lenni bajom (mi(k)ből csináljam a vacsorát?), szintén magamból indultam ki. A hogyant a kedvem (rendelkezésre álló időmennyiség), idegen körülmények között az infrastrukturális lehetőségek döntik el. Egy mártásos halételt simán össze lehet rottyantani akár a platnin is, nem kell ahhoz feltétlenül sütő, tekintve, hogy hamar és könnyen elkészülő alapanyag a hal.

re: #14921 (->spityu) 03 júl. 2019 20:18 #14922

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Azért, magunk között szólva, Sacinak nagyobb az elszántsága, mint a készsége, ezt sztem ő sem tagadja, minden esetre drukkolok, hogy ne éhesen feküdjenek le a porontyok.

re: #14922 (->NP) 03 júl. 2019 20:33 #14925

A gyerek faktort mondjuk kifelejtettem, ismét kiindulva magamból. Mondjuk szerintem ha szeretik a gombát és a halat, akkor azt bárhogyan elkészítve is szeretik.
Viszont a receptötletnél van egy jobb ötletem is, én máshogy csinálnám, de lehet, hogy Saci akkor fog majd ráérni alkotni, ezért akar kint főzni. Én inkább kizárólag az adott területre (régió, nemzet stb.) jellemző ételek között néznék szét még itthon és a nekem tetsző(ke)t odakint minél több helyen elkészítve megkóstolnám. A legjobban ízlő változatnál elbeszélgetnék a szakáccsal / vendéglátóval, amennyiben hajlandó rá és nyelvi akadályai sincsenek.

re: #14922 (->NP) 03 júl. 2019 20:34 #14926

Papi!

Minden nap mosolyt csalsz az arcomra.
Képzeld, még a "Hrabalt" is végigolvastam és tetszett.

re: #14922 (->NP) 03 júl. 2019 20:34 #14927

  • Popenka
Igazából szerintem se a receptek az érdekesek.
Hanem a főzési technikák, amik megvannak vagy nem.
Ehhez kell azután alapanyagot találni, majd alkalmatos eszközzel elkészíteni.

re: #14927 (->Popenka) 03 júl. 2019 20:36 #14928

...és félidőben nem lefeküdni aludni!
ez is fontos!

re: #14927 (->Popenka) 03 júl. 2019 21:21 #14938

Szerintem alapanyag felől is meg lehet közelíteni a dolgot. Egyszerű, valós példa: 2 db csirke alsó-felső comb, másfél kiló sárga krumpli, só, bors, fokhagyma, némi olaj. Semmi több. Egy annak idején zepterezős ismerősöm, a kis présházból kialakított lakosztályában olyan finoman el tudta készíteni a beépített rezsón, a savállóban, hogy jobban ízlett nekem, mint ahogyan én csináltam a szomszédban, a villanysütőben, a bonyhádiban. És vice versa. Az egyik párolva volt omlós, a másik sülve. Kenyérlángost mondjuk csak én csináltam kettőnk közül, ez tény. Mondjuk pizzából láttam kényszermegoldást, ha nem lenne sütőnk, más kérdés, hogy inkább pont a kenyérlángosnak állna jól.
Utolsó szerkesztés: 03 júl. 2019 21:28 általa: spityu.

re: #14938 (->spityu) 03 júl. 2019 21:37 #14941

  • Popenka
Én is főzök. Magam sütöm a kenyeret is.
Ahogy mondod, ismert alapanyaggal nem lehet gond, ha tudunk egy-két technológiai fogást, de bezzeg az ismeretlen alapanyaggal. Ahhoz meg ilyen kiélezett helyzetben nem kell nyúlni.

re: #14941 (->Popenka) 06 júl. 2019 10:48 #14964

  • saci56
  • Kijelentkezve
  • Szilágyi Sándor
A tengeri halak és herkentyűk számomra (és gondolom, még sokunk számára) két okból ismeretlenek: egyrészt az áruk miatt, másrészt nem tudhatjuk, hogy mennyire frissek. Na most: lesz egy bő hetem rá (egy tengerparti kisvárosba megyünk, ahol halpiac is van), hogy megismerhessem, kipróbáljam őket. Ezt fogom tenni.

Mondjuk számomra a dámvad sem egy mindennapos alapanyag (sajnos), de Krizsi küldött egy receptet, azt megcsináltam, oszt mindenki a húsz ujját nyalogatta utána. Hát, valahogy így.
Utolsó szerkesztés: 06 júl. 2019 10:52 általa: saci56.

re: #14964 (->saci56) 06 júl. 2019 11:07 #14966

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Mivel tengerparti kisvárosban lesztek (még mindig nem tudjuk hol, de végül is mindegy), kora reggel kiballagsz a kikötóbe, és a halászoktól extra friss halat vehetsz. A halpiacon délelőtt már drágábban fogod kapni ugyanazt.
Utolsó szerkesztés: 06 júl. 2019 11:09 általa: NP.

re: #14966 (->NP) 06 júl. 2019 14:09 #14968

  • saci56
  • Kijelentkezve
  • Szilágyi Sándor
Ez sajnos nem működik: tavaly kipróbáltam.

Nem titok, hogy hova megyünk, neked (vagy bárki baráti tagtársnak) szívesen elárulom privátban, de nem szeretném nyilvánosságra hozni. Olyan ez, mint amikor valaki védi a vargányás helyét.
Utolsó szerkesztés: 06 júl. 2019 14:51 általa: saci56.

re: #14898 (->saci56) 06 júl. 2019 18:55 #14969

uh, most nezem. en ilyeneket szoktam osszeutni a tengerparton.
Csatolmányok:
Utolsó szerkesztés: 06 júl. 2019 19:25 általa: homer.

re: #14969 (->homer) 06 júl. 2019 19:00 #14970

lemaradt, ez masik ev
Csatolmányok:

re: #14966 (->NP) 06 júl. 2019 19:05 #14971

mi mali losinjba jarunk evek ota. na, ott nem mukodik ez a hajnalban megveszem a halaszoktol cucc. ez csak romantika. egyetlen egyszer lattam, hogy egy idos nemet hazaspar halaszoktol vett halat egy kis kikotoben, de ez nagyon ritka. ott is mar pakoltak a ladakba a halakat. st.peter halat vettek, ha jol emlexem. aztan en is megkostoltam etteremben. csodas ize van.
viszont gombaval nem szoktak a halat kesziteni. valahogy utik egymast.

re: #14971 (->homer) 06 júl. 2019 19:11 #14972

viszont nehany eve poroszlon tamas hihetetlen jo gombas hallevest keszitett. marna ledaralva, gombocositva. a csontbol hal alaple, amit ott szedett ordogszekerrel keszitettunk el, majd bele a gombocok. azota egyszer, most karacsonykor megcsinaltam harcsafilebol.
Csatolmányok:

re: #14972 (->homer) 06 júl. 2019 20:21 #14973

Ezt a halgombóc levest Tamás Surányban is megfőzte. A zománc is ki lett törölve a bográcsból.

Jól néznek ki azok a rákok kolléga! Szedhetnénk párat a Börzsönyben!
Utolsó szerkesztés: 06 júl. 2019 20:21 általa: gywareka.
Létrehozás ideje: 0.93 másodpercek

Copyright © 2012 NetGombász Egyesület.
Webmester: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.