Isten hozott, Vendég
Felhasználónév: Jelszó: Emlékezz rám

Főzős
(1 viewing) (1) Vendég

TOPIC: Főzős

Gombaszedő uzsonnái... 19 máj. 2013 19:22 #1549

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Mára ez jutott...
Csatolmányok:

Re: Főzős 10 jún. 2013 11:16 #1648

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Gombaszedő tegnapi ebédje:
Tárkonyos galócaleves, rántott galambgombák, rizs, tartárszósz.
Mai vacsora: pácolt disznókaraj, balzsamos gombaragu, parázskrumpli.
Utolsó szerkesztés: 10 jún. 2013 11:17 általa: NP.

Re: Főzős 12 jún. 2013 15:11 #1660

Nem tudom, hogy csak nekem újdonság e, a kelkáposzta és a gomba házasítása.
Hát ma volt szerencsém megkóstolni. A nejem kínai kelből főzött főzeléket, amihez tükörtojás volt a feltét. Tegnapi napról maradt egy kis gombapöri. Zutty ráöntöttem az egészet a főzelékemre, és még össze is kavartam. Olyan fantasztikus íz kerekedet ki belőle, hogy mind a tíz ujjamat megnyaltam volna, ha nem kanállal eszem. A tányért azért előmosogattam.

Re: Főzős . (->#1660) 12 jún. 2013 17:56 #1662

Itt is egy keles-gombás:
Trombitás rakottkel

Kárász 2013! 19 jún. 2013 06:09 #1694

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
A lecsó topikba linkelték, a bográcsos kép fölötti blokk az érdekes:
A főzőversenyt az a 'Siklósi Gasztrohölgyek' mannschaft nyerte, akik
tavaly beelőztek Kárászon.

Re: Főzős 03 aug. 2013 20:08 #1873

Kucsmagombás vadsüldő vacsora:

2013-08-0319.58.20.jpg

Savanyúság jobbról- Ági kézzel eszi hozzá a savanyút..., ja, én is
(megj. Nagypapinak)
Utolsó szerkesztés: 03 aug. 2013 20:18 általa: liscsim.

Re: Főzős . (->#1873) 05 aug. 2013 11:00 #1880

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Én szájjal eszem, de kézből

Re: Főzős . (->#1873) 06 aug. 2013 12:15 #1885

eeeeej, de jol nez ki! en is a minap vettem ki egy adag szarvast, de aztan a garazsban levo fagyasztobol atkerult a spajzban levo huto fagyasztojaba mindenesetre mar kozelebb van a konyhahoz

Túl a csiperkén 24 szept. 2013 08:12 #2120

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .

Re: Főzős 18 okt. 2013 20:05 #2272

Trombitagombás:
ponty
Utolsó szerkesztés: 18 okt. 2013 20:11 általa: liscsim.

Re: Főzős . (->#2272) 19 okt. 2013 07:25 #2273

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Jaj de jó, nem tudtam, hogy Bátyónak blogja van,
ha lesz időm, átolvasom.

Re: Főzős . (->#2273) 19 okt. 2013 12:24 #2274

Nagyon szerény, én se tudtam. Tegnap küldött róla értesítést a gugli+.

Re: Főzős . (->#2274) 21 okt. 2013 14:39 #2291

Már tudom, miért nem tudtam. Még csak piszkozat az egész, a címe se ez lesz a blognak.

Re: Főzős . (->#2291) 21 okt. 2013 17:49 #2296

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Nagyon hamar felnyomta a recepteket, de a többi infóhely egyelőre üres.
Majd alakul, ígéretes blog, és ami a lényeg, a java gombás étek!

Jövőre is lesz gomba! 29 okt. 2013 16:35 #2324

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Vettem egy Kitchenware vákumozó/fóliázó masinát (van már ugyan egy Hauser, de valami rontás van rajta, nem szív, javíttatni kéne, de az isten háta mögött van a szerviz)
Szóval, ez az új (harmad áron) egyenértékű a Hauserral, jelenleg az Aldiban kapható, ára 9 e HUF.
Javaslom azoknak, akik fagyasztanak is gombát, best buy!
Az már hab a tortán, hogy a fóliája alkalmas sous vide kajákhoz is.
Utolsó szerkesztés: 29 okt. 2013 16:36 általa: NP.
Nekem SilverCrest van (from Lidl), de Aldis fóliával használom. Tényleg nagyon jó.

Re: Főzős 27 nov. 2013 10:24 #2454

Luridustól kaptam:
"Ezt egy háromszéki magazinból ollóztam, érdemes a kipróbálásra:
Dobigálós gombasavanyúság
-+
A gombászok nagy fájdalma, hogy a leszedett gomba nem tartósítható sokáig, legfennebb, ha savanyúságként teszik el. Nagyon sok gombasavanyúság-recept forog közszájon, köztük egy olyan is, mely az igen hosszú távon való tartósítást teszi le­hetővé.
Sőt, a sepsiszentgyörgyi Kelemen János receptjében az eltevő lé újrahasznosítható – ha kifogy belőle a tavaszi gomba, minden gond nélkül dobhatók bele a nyá­ron, majd ősszel termő fajták, ezért nevezik dobigálósnak. A receptet eredetileg zöldséghez találták ki, de kitűnően bevált a gombák esetében is – mondja Kelemen.
Szinte minden ehető gomba eltehető ezzel a módszerrel. Most, ősszel így tartósíthatók a pereszkék, laskagomba, szürke tölcsérgomba, gerebengomba, sárga korallgomba, csigagombák, gebegomba, de akár a fiatal őzláb- és csiperkegombának is helye van ebben a vegyes savanyúságban. Fontos hangsúlyozni a „vegyeset” – akkor jó, ha minél többféle kerül bele.
Az elkészítés nem ördöngösség, férfiember is könnyen túl van rajta – állítja Kelemen. A gombát nem túl apróra, nagy falatnyi darabokra vágjuk, a fiatal, öt centiméternél kisebb kalapú egyedek épen is maradhatnak. Forró vízben megzubbantjuk, de épp csak annyira, hogy roppanósak maradjanak. Az eltevő lé összetevői tíz literre számolva: ízlés szerint 1–1,5 liter húszfokos (magyar) ecet, 0,5–1,5 kilogramm cukor, 40 dekagramm só, torma, kapor, csombor, babérlevél, mustármag, szemes bors. A tormán kívül a vízben összefőzzük a fűszereket. Miután kihűlt, egy kiskanál borként, mokkáskanálnyi szalicilt, ugyan­ennyi ivószódát teszünk hozzá. Belekeverjük az ecetet, sót, cukrot, majd a tormát és a gombát is. Lényeges, hogy az egész nagyobb edénybe kerüljön, és ne legyen túltömve gombával, csak annyira, hogy könnyen meg le­hessen forgatni néha. Gyorsan elkészül, nagyon finom – állítja Kelemen.
Még elárulunk két kipróbált tartósítási módszert. A megfőzött, mélyhűtött rókagomba hamar szálassá, szíjassá válik. Ezt meg lehet előzni, ha a fövőlével együtt fagyasztjuk le. A főzött, majd lefagyasztott csiperkéből is ehetetlen massza válhat kiengedés után. Nem így lesz viszont, ha a pucolt (de nem mosott!) csiperkefejeket főzés nélkül, egyben fagyasztjuk le. Amikor kivesszük a hűtőből, nem hagyjuk felengedni, fagyosan tesszük az ételbe – olyan lesz, mintha frissen szedtük volna. (bokor)
www.3szek.ro/load/cikk/64110/dobigalos_gombasavanyusag
"

Ivószódát(nátriumkarbonát) kihagynám, az ecettől csak kicsapódik.(Tamás majd kijavít, ha rosszul mondom. )
Utolsó szerkesztés: 27 nov. 2013 10:33 általa: liscsim.

Re: Főzős . (->#2454) 27 nov. 2013 13:10 #2455

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
A szalicil nem túl szimpatikus adalék.
A borként érteném, ha nyers zöldség tartósításáról lenne szó (valszeg ezért maradt a receptben), de a gomba nem igen marad roppanós kénnel sem.
Gebegomba=gyűrűs tuskógomba (nem tudtam, a gugli segített)

Mi van a Lis Gastro-val? 29 nov. 2013 09:07 #2457

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Miki ugyan jelezte, hogy még nem végleges a blog, de pár hete nyomtalanul eltűnt a helyéről is. Sajnálnám, ha végleg
Ez lett belőle: Ét-vágy
Utolsó szerkesztés: 29 nov. 2013 12:47 általa: liscsim.
  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
kösz, talán ez már megmarad
Ez is fejlesztés alatt még, de ez marad szerintem.
Létrehozás ideje: 0.22 másodpercek

Copyright © 2012 NetGombász Egyesület.
Webmester: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.