Isten hozott, Vendég
Felhasználónév: Jelszó: Emlékezz rám

Gombázós topic!
(1 viewing) (1) Vendég

TOPIC: Gombázós topic!

re: #5339 (->NP) 11 nov. 2014 18:10 #5343

Ez nagyon szép és a pozícióhoz igazán illő eredmény! Gratulálok!

re: #5334 (->Taormina) 11 nov. 2014 18:24 #5344

Nekem nagyon nem tetszik ez a pánikeltés gombaügyben.

Ha a súlyát tekintjük a gomba mérgezéseknek, szerintem akkor járunk a legközelebb az igazsághoz.

Vannak olyan mérgező gombák, ahol egyrészt a népesség méretéhez képest gyakran fogyasztják a gombát és a megbetegedések aránya is jelentős. Ilyen a gyilkos galóca, a világító tölcsér gomba, ezek mérgező gombák vitán felül. Bár egészen más okból és kihatással.

Vannak olyan gombák -és ezek a pánik gombák-, amikben olyan anyagokat találtak, amiket vagy nem ismernek, vagy pedig ritka és kivételes körülmények között megbetegedést, szélsőséges esetben halált okozhatnak, de nem is gyakoriak és nem is fogyasztják sokan, vagy fogyasztják, de a megbetegedés aránya statisztikailag elhanyagolható. Zöldessárgásázöld pereszke, begöngyöltszélű cölöpgomba, fenyőpereszke, barnagyűrűs fenyőtinóru. Ezeket kellene jobban megvizsgálni. Ezekkel ijesztgetni visszatetszést kelt bennem.

A gombaevés kockázatos, nehezen emészthető, allergia keltő lehet egyéni érzékenységtől függően. Ezzel mindenkinek számolnia kell.
De szerintem sokkal nagyobb kockázatot jelent a nyílt területen dohányzók légszennyezése a fenyőpereszke elfogyasztásánál.


(Természetesen azt az érvelést én is elvetem, hogy "én ettem és még nem történt bajom". Ennél ez komolyabb dolog.)

re: #5339 (->NP) 11 nov. 2014 19:09 #5345

Nagyon örülünk Szömi sikerének, szívből gratulálunk

re: #5339 (->NP) 11 nov. 2014 19:12 #5346

Gratulálunk Szömiiiiiiiii, ügyes vagy!
Mondjuk ezt el is vártuk

Re: Gombázós topic! 11 nov. 2014 19:18 #5347

Mai napon, Liscsim ajánló levelével a zsebembe, a Gödöllői fenyveseket vallattam. Meglepően jó volt a kínálat. Friss ízletes rizike, öklömnyi dobverők és hatalmasra kitárult őzlábak, tenyérnyi laskagombák. Ezeket a feleségem már ki is rántotta. Egy részét vacsorára elfogyasztottuk, a maradék a hűtőben landolt.
A vegyes pörköltalapba, a fentieken kívül került még bimbós pöfeteg, téli fülőke, kevés gyűrűs tuskógomba és szürke tölcsér is. Volt még barna gyűrűs fenyőtinóru és fenyőpereszke is, de az mellett, most elmentem.

re: #5339 (->NP) 11 nov. 2014 19:31 #5348

Ez igen!

re: #5347 (->nyitipapa) 11 nov. 2014 19:33 #5349

Megerősítve Hűvösvölgyben is
Mai félóra:
Csatolmányok:
Utolsó szerkesztés: 11 nov. 2014 19:35 általa: galasz01!.

re: #5339 (->NP) 11 nov. 2014 21:46 #5350

Gratulálunk Szöminek!

Re: Gombázós topic! 11 nov. 2014 22:04 #5351

Legutóbbi kis gombász élményeink:szombaton a magyaralmási temető melletti részen annyi gyapjas tintagomba nőtt, amennyit még egyszerre sosem láttam, mindenféle nagyságban és állapotban. Másnap Gánt közelében hasonló volt az élmény, gyönyörű lilatönkű pereszkéket szedtünk, igen jó társaságban.
Csatolmányok:

Re: Gombázós topic! 12 nov. 2014 07:28 #5353

  • Szömi
Köszönöm kedves üdvözléseiteket és azt kívánom, hogy jövőre ugyanezért, még több netgombásztársunknak gratulálhassunk.

re: #5344 (->MicroWizard) 12 nov. 2014 09:36 #5355

Nagyon remélem, hogy ez a megjegyzés a "pánikeltésröl"(sic!) nem nekem szólt.
Teljesen semleges hangnemben érdeklödtem, hogy felétek ezügyben milyen nézetek dominálnak, majd (kérésre!) kommentár nélkül föltettem az eredeti cikk linkjét.
Hozzád hasonlóan én is csak az ´"én is ettem már, mégis élek"- színvonalú posztokat helytelenítettem.
Továbbra is jó étvággyal fogyasztom mind a gyürüs tinorut, mind a fenyöpereszkét.
(Ha találnék, de -ellentétben veletek- itt szemlátomást vége a szezonnak; hideg van)
A gyapjasok pont jók, a csiperkék tegnap-tegnapelőtt jobb formában lehettek, a laska meg még várhatott volna. Egy részét otthagytam, hagy nőjjőn.
Csatolmányok:

re: #5357 (->kaláris) 12 nov. 2014 11:16 #5358

Szia!

Nem olvasod az emiljeidet?

Re: Gombázós topic! 12 nov. 2014 14:07 #5361

Gratula Szöminek!

re: #5372 (->gywareka) 13 nov. 2014 13:13 #5373

  • saci56
  • Kijelentkezve
  • Szilágyi Sándor
Más: még kedden kreáltam, Márton napra (egy jó kis libaleves + libatöpör mellett). A nyakbőrbe került töltelék: kis libamáj (nem hízlalt), pirított zsömle tejszínnel puhítva, némi (szárítottból fölengedett) varesz + érdes, némi töpi, és persze összevagdalt petri. Viszont a tojást kifelejtettem belőle.

Kicsit túltömtem: ki is szakadt a sütéskor. De nem akartam megszurkálni előre: hiba volt?

A sorrend persze fordított!
Csatolmányok:
Utolsó szerkesztés: 13 nov. 2014 13:17 általa: saci56.

re: #5373 (->saci56) 13 nov. 2014 14:02 #5378

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Szegény Petri, forog a sírjában...

re: #5378 (->NP) 13 nov. 2014 14:12 #5379

  • saci56
  • Kijelentkezve
  • Szilágyi Sándor
Csak nem tesz már olyat! Esetleg más észrevétel?

re: #5373 (->saci56) 13 nov. 2014 14:12 #5380

A hiba az volt, hogy nem küldtél belőle. Jól néz ki...

re: #5379 (->saci56) 13 nov. 2014 15:14 #5383

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
saci56 írta:
Csak nem tesz már olyat! Esetleg más észrevétel?

Igen: a nyakbőrt leggközelebb lazára töltsd, szurkálni nem kell, valami alaplében (libalevesben) abáld meg, és utána süsd ropogósra. A hűtőben van 2 libanyakbőr, szívesen odaadom gyakorolni..

Más: honlap ügyben nyitottam egy topikot, ott ötletelhetünk (a gépház csak a napi SOS gondokra szolgál)

re: #5351 (->Bencse) 13 nov. 2014 15:21 #5384

  • riffentyu
  • Kijelentkezve
  • A legjobb dolgok váratlanul történnek.
Köszönet a szép képért, nagyszerű kirándulás volt.

re: #5383 (->NP) 13 nov. 2014 15:30 #5385

NP írta:

Más: honlap ügyben nyitottam egy topikot, ott ötletelhetünk (a gépház csak a napi SOS gondokra szolgál)


Akartam is javasolni...

re: #5355 (->Taormina) 13 nov. 2014 16:08 #5386

Nem. Persze, hogy nem Neked

Ez egy általános jelenség, hogy gyakran fogyasztott gombákról írogatnak mindenfélét.
Kezeljük a dolgokat a maguk súlya szerint!
Létrehozás ideje: 1.09 másodpercek

Copyright © 2012 NetGombász Egyesület.
Webmester: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.