Isten hozott, Vendég
Felhasználónév: Jelszó: Emlékezz rám

Gombázós topic!
(1 viewing) (1) Vendég

TOPIC: Gombázós topic!

Re: Gombázós topic! 08 jan. 2023 23:37 #17769

Decemberben nem sok minden volt. Otthon jó rakat ltp. volt kétszer, már az udvarról is tekintélyes mennyiségben. Kucsmás hely után kutatva (negatív) belebotlottam némi fülőkébe meg csészébe.
Ma viszont felkerestem néhány kucsmás helyet. Az egyik nyárasban kb. 10 mp után meg is találtam az első 3-4 termőtest embriót. Nagyon jó sáros, nedves minden. Csak maradjon így májusig...
Csatolmányok:

Re: Gombázós topic! 19 jan. 2023 20:33 #17773

Ritkán ilyen szép az ország, becsüljük meg!
Például azt, hogy: milyen lesz a kucsmaszezon?
A: Claas Lexion 8900
B: száraz légtömeg betörés, 25 fokos nappali hőmérsékletekkel, májusban esik legközelebb csapadék
Csatolmányok:

re: #17773 (->spityu) 20 jan. 2023 16:24 #17774

spityu írta:
Ritkán ilyen szép az ország, becsüljük meg!
Például azt, hogy: milyen lesz a kucsmaszezon?
A: Claas Lexion 8900
B: száraz légtömeg betörés, 25 fokos nappali hőmérsékletekkel, májusban esik legközelebb csapadék


A bé a bé a bé!!!
katt -> youtube

C: Átállunk a rizsre.
Utolsó szerkesztés: 20 jan. 2023 16:26 általa: gywareka.

re: #17774 (->gywareka) 20 jan. 2023 18:12 #17775

Hát, nem tudom... Az A válasz videóban szereplő része rám nem vonatkozik, úgyhogy én inkább bejelölöm azt. Március elején jöjjön 10 centi hó, 15 fok, szélcsend. Amen.

Apropó! (Cseh) kucsmát érdemes szárítva tartósítani? Jól sejtem, hogy a fafülhöz hasonló minőségben visszapuhul? Lehet, kipróbálnám a cérnás módszert...

Ígéretes! Bár én megmosnám, és úgy szárítanám. Összedobok valami szekrényt, lassú ventilátorral (vagy kis réssel a tetejénél...) + bedobom a fűtőszálast, beállítom, hogy 40-50 fok körül szaggasson, oszt' csókolom.
Utolsó szerkesztés: 20 jan. 2023 18:20 általa: spityu.

re: #17775 (->spityu) 20 jan. 2023 21:32 #17776

Az egyik legjobban szárítható gomba. Semmi faxni. Nagyon jól felhasználható és finom utána.

re: #17776 (->gywareka) 20 jan. 2023 21:46 #17777

Ohh, köszi! Jó tudni... Amit ilyesmivel kapcsolatban tapasztaltam, az az, hogy egy vízben való lögybölés, zuhany, eső utáni szedés (ekkor azért lehetőleg minél gyorsabb feldolgozás) egyáltalán nem ront az élvezeti értékén. Ez főként a cskg/fkg esetében igaz és releváns, mert általában valamennyi piszok mindig van rajtuk, amit nincs idő terepen eltávolítani. A többi azért jóval tisztábban szedhető.

A kucsmánál ugye nem megy végbe ízváltozás? Legalábbis olyan mértékű, mint a vargányánál, trombitánál. Főleg a trombitánál fontos, vargányánál mindenhogyan jó, de a kucsma számomra egyszerűen úgy tökéletes, ahogy van.
Utolsó szerkesztés: 20 jan. 2023 21:48 általa: spityu.

re: #17777 (->spityu) 21 jan. 2023 20:09 #17778

Egyetértünk. Ízlések és pofonok. Nekem az egyik kedvencem szárítva a kucsma. Csak süvegek. Tönkkel is kísérleteztem, a vattás részt is kivettem a csk-nál de nem jött be. A süveg mennyei, legyen szó hegyes, cseh v. ízletes verzióról. Pusztaiból még sohasem találtam annyit egyszerre, hogy szárítható legyen így azt nem tudom.

Vargányánál én leginkább a vákuumozva fagyasztást preferálom, de mindig van szárítmányom és porom is egy ideje, az aromásabb íz miatt.

Nekem a trombita íze sohasem jött még ki annyira, amennyire mindenki emlegeti. Talán majd egyszer.

Van itt egy gombásztárs aki egyszer csinált egy összejövetelen öt róka salátát, abban is volt trombita. Na az összességében egy kulináris gyönyör volt a részemre.
Nem ma volt!
Utolsó szerkesztés: 21 jan. 2023 20:12 általa: gywareka.

re: #17778 (->gywareka) 21 jan. 2023 23:14 #17779

Igen, előfagyasztás + vákuumozás utáni fagyasztás nagyon jó a vargányának. Kicsit változik, de nekem bejön úgy is. Szárítottat alig használok, néha szórók Bambi vagy Malacka mellé vagy paprikás krumpliba, levesbe.

Kucsmánál a tönknek is jónak kellene majd lennie, majd kipróbálom kis adagban, hogyan rehidratálódik. Igazából a nyersen fagyasztás is jó, csak akkor megsárgul a tönk, bármennyire is friss a gomba. Mondjuk ez csak esztétikai probléma.

A trombita szerintem is túl van misztifikálva. Én eddig igazából egyetlen receptet csináltam vele, bár tervben van több másik is. Csirke alsó-felső combot megsózom, majd megszórom kávédarálóval porított trombita szárítmánnyal. Bőr alá, mindenhova. 4 db-ra mondjuk egy csapott evőkanál kell. Igazából sokkal több, mintha bors lenne, de azért nem fűszerkéreg. Apránként kell rászórni, úgy, hogy a kezelt comb alatt legyen a többi, hogy minél kevesebb por vesszen kárba. Kikenem olajjal a tepsit, beleteszem a combokat, lefedem alufóliával, 180 fokon sütöm fél órát, utána fólia nélkül, gyakran locsolgatom, pirosra sütöm, utána szobahőn lefedve pihentetem kicsit. Mellé krumplipüré.
Magának a szárított trombitának egyébként szerintem gyógyszertári ostya íze (is) van önmagában. Nem is az íze, hanem az illata, aromája a lényeg, az kellemesen, egyedien édes. Legalábbis bennem így csapódik le.
Utolsó szerkesztés: 21 jan. 2023 23:17 általa: spityu.
Létrehozás ideje: 0.18 másodpercek

Copyright © 2012 NetGombász Egyesület.
Webmester: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.