Igen, előfagyasztás + vákuumozás utáni fagyasztás nagyon jó a vargányának. Kicsit változik, de nekem bejön úgy is. Szárítottat alig használok, néha szórók Bambi vagy Malacka mellé vagy paprikás krumpliba, levesbe.
Kucsmánál a tönknek is jónak kellene majd lennie, majd kipróbálom kis adagban, hogyan rehidratálódik. Igazából a nyersen fagyasztás is jó, csak akkor megsárgul a tönk, bármennyire is friss a gomba. Mondjuk ez csak esztétikai probléma.
A trombita szerintem is túl van misztifikálva. Én eddig igazából egyetlen receptet csináltam vele, bár tervben van több másik is. Csirke alsó-felső combot megsózom, majd megszórom kávédarálóval porított trombita szárítmánnyal. Bőr alá, mindenhova. 4 db-ra mondjuk egy csapott evőkanál kell. Igazából sokkal több, mintha bors lenne, de azért nem fűszerkéreg. Apránként kell rászórni, úgy, hogy a kezelt comb alatt legyen a többi, hogy minél kevesebb por vesszen kárba. Kikenem olajjal a tepsit, beleteszem a combokat, lefedem alufóliával, 180 fokon sütöm fél órát, utána fólia nélkül, gyakran locsolgatom, pirosra sütöm, utána szobahőn lefedve pihentetem kicsit. Mellé krumplipüré.
Magának a szárított trombitának egyébként szerintem gyógyszertári ostya íze (is) van önmagában. Nem is az íze, hanem az illata, aromája a lényeg, az kellemesen, egyedien édes. Legalábbis bennem így csapódik le.