BÚÉK! Nekem eddig az, úgy tűnik.

Ma egy új helyre mentem el, felfedezés céljából. Régóta szemeztem egy középidős nyárassal (messziről), és legnagyobb meglepetésemre teljesen járható volt az alja. Mellette egy szó szerint szín galagonyás "erdő". A bokrok hatalmasra nőttek, az aljuk pedig piroslott a terméstől (alatta meg egybefüggő lombtakaró). Gombát inkább csak a nyárasban találtam: csészét (barnát is) ill. talán fodros papsapkát. Az avarszőnyeg piszkálgatására nem volt időm, mert még be akartam ugrani a legjobb kucsmás helyemre szondázás céljából. Egy tavaly kivágott akácos helyén találtam kb. 10 db elvénült fodros káposztagombát (talán azok voltak). A már ismert nyárasban megtaláltam az idei első cseheket. A térdemen lévő kb. 3, a másik kb. 6 mm átmérőjű süveggel rendelkezett. Ehhez mindössze egy kb. 50x70 centis területet bolygattam meg, apránként. Több mintát nem vettem, én ebből már arra következtetek, hogy tele van az erdő velük. Remélem, hogy ha jön is fagy, akkor az ilyen kezdemények kibírják azt. És hogy kegyes lesz az elkövetkezendő 2-3 hónap időjárása. A tanulság az, hogy szezon előtt is érdemes kutatni új lelőhelyek után, nemcsak amikor terem. De azért lehetőleg ne szántsuk fel az avart.

Ez már Baranya.