Isten hozott, Vendég
Felhasználónév: Jelszó: Emlékezz rám

Gombázós topic!
(1 viewing) (1) Vendég

TOPIC: Gombázós topic!

re: #16565 (->gywareka) 29 aug. 2020 09:28 #16568

Ajajajj!

Beleszáradnak szegények ebbe a nagy terelgetésbe
Tiszta kockás már mind.

Gondolom Széll Kálmán dolgozik a meleggel együtt rendesen?

re: #16567 (->MicroWizard) 29 aug. 2020 11:03 #16569

MicroWizard írta:
Nem Dobogókő. Alacsonyabban voltam (~350m).
...
Mondtam előtte többször, hogy Pilis...


Igen, a 1111-es út fölött. Csak eléggé kezelhetetlen "odalent" a Google Earth. Van az a rét a majorral szemben a négyzet alapterületű erdőfolttal + az irtások nagyjából elárulják. Bár azt már csak a helyszínen tudnám pontosan belőni. Ahogy most nézem, a tippemtől kicsit észak-nyugatabbra van, a gerinchez közelebb. (Ne aggódj, vargányáért nem megyek 30 km-nél messzebbre. )

Igen, a dátum és hogy akkor pilisi élménybeszámolód volt, segített. Bár először azt hittem, kicsit messzebb mentél.

re: #16568 (->MicroWizard) 29 aug. 2020 19:52 #16571

MicroWizard írta:
Tiszta kockás már mind.


Igen Kálmán volt az, ahogy mondod. A helyzet az, hogy ahogy másztam felfelé, a kosár alján még hibátlan bébik vannak, de kissé kukacoskodnak. Felfelé egyre kockásabbak lettek, de ami döbbenetes volt a számomra, hogy a kockásodással ugrásszerűen nőtt a minőség és a kalapbőrt leszámítva, maga a gomba nem volt csontszáraz. Kiváló állagúak voltak és tettem egy észrevételt is. SZVSZ sokkal koncentráltabb illatúak és ízűek voltak a kockásak. Már majdnem szarvasgombásan édeskések. Másnak hasonló tapasztalat?

re: #16571 (->gywareka) 29 aug. 2020 21:17 #16572

gywareka írta:
Kiváló állagúak voltak és tettem egy észrevételt is. SZVSZ sokkal koncentráltabb illatúak és ízűek voltak a kockásak. Már majdnem szarvasgombásan édeskések. Másnak hasonló tapasztalat?


Pontosan így tapasztaltam én is ezeknél a kipattogottaknál. Van egy olyan naiv elméletem, miszerint ahogy nőnek, egyszerre száradnak is (nem összekeverendő a lábon száradással, amikor a normális körülmények között megnövő pl. kucsmák megszáradnak, ha túl melegre fordul az idő). Viszont ez nem a mesterséges szárításkor jellemző aromákat hozza elő, úgy tapasztaltam. Töményít a meglévőkön, és leginkább a diós ízt, illatot erősíti. További tapasztalatom, hogy ezek - általában - kevésbé kukacosak. És nagyon kemények. Én kimondottan szeretem ezeket a kínjukban megnőtt példányokat. Frissen, a helyszínen ezt a fajtát preferálom legjobban elfogyasztani. Rántani is szeretem, de ott nálam a sokak által már nem kedvelt taknyos vargánya viszi a prímet (persze, csak ha nem kukacos). Lassan sütve azért nem lesz olyan vészes a termőréteg állaga, az íze pedig...

re: #16572 (->spityu) 29 aug. 2020 23:31 #16573

Welcome!

Pont így gondolom én is...

re: #16568 (->MicroWizard) 30 aug. 2020 13:20 #16574

MicroWizard írta:

Tiszta kockás már mind. Gondolom Széll Kálmán dolgozik a meleggel együtt rendesen?


Széll Kálmán az nem Moszkva??? Sohasem tudhatod, ki mozgatja a szálakat (fonalakat) a föld alatt...

gywareka írta:

SZVSZ sokkal koncentráltabb illatúak és ízűek voltak a kockásak. Már majdnem szarvasgombásan édeskések. Másnak hasonló tapasztalat?


Igen. Teljes mértékben. Júliusban találkoztam egy gombázóval az erdőben, ezeket a kockásakat kereste kifejezetten. Találtunk is hirtelen párat közösen, alig pár méterre, az én kosaramban bővebben volt, átengedtem neki. Nem közületek volt az valaki?

spityu írta:

Frissen, a helyszínen ezt a fajtát preferálom legjobban elfogyasztani. Rántani is szeretem, de ott nálam a sokak által már nem kedvelt taknyos vargánya viszi a prímet (persze, csak ha nem kukacos). Lassan sütve azért nem lesz olyan vészes a termőréteg állaga, az íze pedig...


Nos igen, de ezeket tényleg pár órán belül érdemes elfogyasztani. Vagy feldolgozni. Ha nem tudom hűteni őket akkor másnapig már nem guszták, hamarabb megrogynak. Hűtőben akár 2 napig is elállnak. Nekem a helyszín közelében van egy hűtőm, egész nyáron bekapcsolva, nem kell autóztatnom ezeket, a hűtő ha túl hátratolom benne a dolgokat, már fagyaszt is másnapra...
Egyébként nincs új a nap alatt, rovar, ami heveny kukacmérgezést okoz a vareszoknak, nem jár meleg, főleg szeles helyen annyira, tehát az összefüggés adott, ha elég gyorsan nő és elég gyorsan meg is találjuk.
Én is a csöves vargánya kalapokat szeretem rántva, de halványsárgától maximum erősen sárga színig. Amikor már nagyon öregszik, esetleg felezem a cső hosszát éles késsel, ezzel precízen beállítva az arányt és az ízt. Családom csak a tönköt vagy a fehér csöves állapotot eszi, teljesen jó ez így nekem. A csövek hordozzák az igazi ízét!

a borzsony... 30 aug. 2020 17:32 #16575

...a heten jol vizsgazott.

re: #16575 (->homer) 30 aug. 2020 17:49 #16576

homer írta:
...a heten jol vizsgazott.


Szemüveggel olvastam!

A Mátrában Vidróczki nyája van. Csörög-morog a Mátrában. Az avar csörög, a gombász morog. Gyöngyösi piacon, akinek ismerős, R.-ék tegnap prezentáltak 10-15 kiló kis és közepes vargányát. Vagy az van, hogy a nyugati oldal, Oroszi felé, vagy azon is túl több esőt kapott, vagy az van, hogy a tesóktól hozták nyugatról eladni itt mgasabb ár reményében. Én kinéztem egy kicsit északon, volt egy szabad órám, ott semmi.

re: #16576 (->Popenka) 30 aug. 2020 18:42 #16577

itt nem azt mondanam, hogy sok van, hanem hogy rengeteg. meg ma is. szemezgetni kell a szebbeket. viszont szarad, cserepesedik, cserebe ezek szep kemenyek, egeszsegesek.

re: #16576 (->Popenka) 30 aug. 2020 18:45 #16578

Vas megye is eléggé csörgős lett (jó, hogy nem ugrottam haza). Valamelyik nap 1000-ért árulták a nagyokat, 1500-ért a középkorú, világosabbakat. Rengeteg volt.

re: #16577 (->homer) 30 aug. 2020 19:11 #16579

homer írta:
itt nem azt mondanam, hogy sok van, hanem hogy rengeteg. ... szemezgetni kell a szebbeket.


Szerencsére ez volt augusztus első napjaiban is a Mátrában. Nem panaszkodom, én elégedett vagyok vele. Az alábbi képeken láthatókból is csak szemezgettem a konyhára érdemeseket, de ahol ezek a képek készültek, így ment kilométereken át! Alig hittem én is, de itt a kép. (minőség:feleségem fotózott mobiltelóval...)

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26760995-fd6aab4d/user
indafoto.hu/kocsmagomba/image/26760997-4b96d456/user
Utolsó szerkesztés: 30 aug. 2020 19:21 általa: Popenka.

re: #16579 (->Popenka) 30 aug. 2020 19:28 #16580

szepek. erdekes, hogy errefele nincs roka.

re: #16576 (->Popenka) 05 szept. 2020 01:08 #16581

Ugyanez a helyzet a Visegradi hegysegben (legalabbis amerre en jartam.) Meg mumia sincs vagy tufa.
Legalabb nem gond a kukacosodas.
A som viszont kezd erni. (Fozott mar valaki som lekvart? En egyszer, de azt a passzirozasos jatekot nem szeretnem megegyszer eljatszani. Van valakinek esetleg jobb technikaja?)

re: #16581 (->Edula) 05 szept. 2020 01:17 #16582

Én készítettem többször is somlekvárt, mert húsokhoz kedvenc.

Macerás.
1.) Lehet az érett és puha bogyókat kézzel/géppel masszírozni/passzírozni.
2.) Lehet az éppen ízes (még kemény)bogyókat késsel kimagozni. Ez is babra munka, de nem olyan mocskos és eléggé haladós, ha belejössz a rutinba.

Hogy melyik lekvár a finomabb? lehet rajta vitatkozni.
1.) sötétbordó, 2.) vérpiros
Utolsó szerkesztés: 05 szept. 2020 22:30 általa: MicroWizard. Ok: oktondi web motor mindent emodzsinak néz...

Re: Gombázós topic! 05 szept. 2020 16:50 #16583

Visszatekintő a nyárra

A tavasz után a nyár jó volt. Részletesebben a blog bejegyzésemben.

re: #16583 (->Gamma Leonis) 05 szept. 2020 20:35 #16584

Gondolom sok gombásznak okoz örömöt az új és a régebbi Gombamánia magazin igényes képeit nézegetni, jó stílusú, tartalmas cikkeit olvasni.
Hiszem, hogy többen az írásaid nyomán kaptunk kedvet a gombászáshoz.

Köszönet az eddigi 2000 bejegyzésért, a szép képekért, a közel 10 évi ismeretterjesztő munkádért!

re: #16582 (->MicroWizard) 07 szept. 2020 01:02 #16585

Hat pont ezt mondom: maceras. (A keses valtozatot biztos kihagyom. Szeretjuk a specialis izesitesu lekvarokat, de azert a sajat veremmel...)

Re: Gombázós topic! 09 szept. 2020 13:55 #16586

Csatolmányok:

re: #16586 (->galasz01!) 09 szept. 2020 16:54 #16587

Hehe...

Nekem meg a gombáról, és az elmúlásról jutott eszembe, így szeptemberben, Alexander Petrovics, híres barguzini költőnő borzasztóan rossz verse:

Még nyílnak a völgyben a kerti susulykák.
Még ánizsgomba zöldel ablak előtt.
De látod amottan a téli világot?
Laskagomba boritá a tölgyes erdőt.

bővebben a költőnőről: tinyurl.com/yyflj32j
Utolsó szerkesztés: 09 szept. 2020 17:26 általa: Popenka.

Re: Gombázós topic! 12 szept. 2020 09:53 #16588

Sziasztok,
A májgombát találtatok idén? Mennyire jön elő a szárazság ellenére?
Elvileg élő tölgyön található leginkább, így nem feltétlenül csapadékfüggő a megjelenése gondolom.

re: #16588 (->Olivér) 12 szept. 2020 10:11 #16589

Itt, (a Budai hegyekben) most szépen lehet szedni és ráadásul most abszolút frissek, prémium minőségűek!

re: #16589 (->galasz01!) 12 szept. 2020 10:28 #16590

Húha, nagyon jó. Remélem itt délebre is lesz szerencsém
Köszi az infókat.
Létrehozás ideje: 1.08 másodpercek

Copyright © 2012 NetGombász Egyesület.
Webmester: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.