Egy jól sikerült - és persze gombában gazdag - túra emlékét a zsákmányból készített ízletes fogás emléke is maradandóan őrzi. Hiszen bevallhatjuk őszintén, hogy a gombagyűjtők jelentős része kizárólag étkezési célból keresi a vadon termő gombák társaságát. Még az elhivatott mikológusok is (akárcsak a horgászok) szívesen osztják meg másokkal terepi élményeiket, és kedvenc gombaételeik receptjeit. Nem csak egy-egy (titkos!) lelőhely képez komoly értéket, hanem a családban féltve őrzött, legtöbbször öröklődő ételleírás is becses kincs lehet!

A túra végezetével az első dilemma, amivel a kezdő gombász szembe kerül, vajon hogyan érdemes elkészíteni a gyűjtött gombát úgy, hogy az típusának megfelelően a legízletesebb oldalát mutassa. Hogyan, és meddig szabad tárolni a frissen szedett gombát, illetve az abból készült ételeket? Mely gombákat (és hogyan?) érdemes szárítani, tartósítani? Tehát nem csak a meghatározás kíván nagy gyakorlatot, hanem a gombák gasztronómiai élvezetéhez is nélkülözhetetlen a megfelelő tudás birtoklása.

Ez a fejezet mind a kezdő, mind a "profi" gombászok részére segítséget kíván nyújtani minden, a gombák étkezési felhasználásával kapcsolatos kérdésben, és lehetőséget biztosít, hogy megoszthassuk másokkal kipróbált receptjeinket, praktikáinkat. A gyűjtemény gerincét Dr. Dravecz Tibor: Étkezési gombák 1-40 füzete adja, de megtalálhatóak a gasztronómia területére kalandozó topiktársak ételleírásai is. Irány a konyha, jó kísérletezést!

Gombareceptek az alábbi kategóriákban:

Copyright © 2012 NetGombász Egyesület.
Webmester: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.