ÖNPI fokozottan védett területei

A Magyar Netgombász Egyesület és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága felvette a kapcsolatot és a Felek kifejezték szándékukat a jövőbeni szakmai együttműködésre.
E szakmai együttműködés első lépése az, hogy az ÖNPI az Egyesület rendelkezésére bocsátotta a területén kijelölt fokozottan védett természetvédelmi területek térképeit.

Közös célunk az, hogy e területek fokozott védelmét biztosítsuk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy e területek csak a kijelölt turista útvonalakon látogathatóak. Egyesületünk vállalta, hogy e fokozottan védett területekről tagjait és honlapja olvasóit tájékoztatja. A védett területek térképei ... letölthetőek illetve megtekinthetőek. Fontos tudnivaló, hogy a fokozottan védett területek kijelölésére nem gombász szempontok vezérelték a Nemzeti Parkot. Ezeken a területeken nagyon ritka, kihalás előtt álló növényi- és állati élőhelyek találhatóak és a cél az, hogy e fajok számára a háborítatlan szaporodás feltételei biztosítottak legyenek. Ígéretet kaptunk arra, hogy e területeket - megfelelő időpontban és szakavatott vezető kíséretében - Egyesületünk tagjai előre meghirdetett túrák keretében természetesen látogathatják. A fokozottan védett területeknek ettől eltérő látogatása esetén a természetvédelmi őrök kötelesek pénzbüntetést kiszabni, amely azonban nem célja a Nemzeti Parknak, így ezúton is kérik a gombász társak, egyesületi tagok megértését és jogkövető magatartását, továbbá együttműködő segítséget abban, hogy ezt mások számára is egyértelművé tegyük.


Vendvidék

Vendvidék


Apátistvánfalva és Kondorfa. Az Orfalu és Szalafő közötti hosszúkás
terület a Fekete-tó, ez a Szala forrásvidéke.


Szala forrásvidéke


A hosszú sáv a Lugos-patak völgye,
a többit csak lugosi környék néven emlegetik


Lugos patak völgye


Ivánc, a kiemelt területet Malákának hívják

Maláka


Ez a szőcei tőzegmohás láprét

Szőcei tőzegmohás láprét


Belső-Őrség. A legnagyobb folt a szentgyörgyvölgyi szálalóerdő,
tőle északra a métneki nárciszos rét látható


Belső-Őrség

Copyright © 2012 NetGombász Egyesület.
Webmester: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.