Ars Poetica

Dr. Mester Júlia

Ezeregy Gombázás Meséi

 

Egy tárlat festményei adottak, már készen vannak egyszer s mindenkorra. De a kosár tartalma rejtett erdőzugok titkainak gyűjteménye. Ez csak egy adott pillanatban és csak rövid időre alkot kollekciót, ha van olyan kellő fantáziával bíró, állhatatos ember, aki felkutatja az egyes darabokat.                                                                        

Itt nem csak a szerencse játszik szerepet. Tény és való, hogy aki gépkocsiban ül, és úgy nyargal át a természeten, annak óriási szerencse kell ahhoz, hogy akár csak egy gombát is találjon. De észre se fogja venni. Aki viszont kimegy az erdőbe, verejtékezve átbaktat kedvenc hegyein, bedugja a fejét a sűrű fenyvesekbe, alákukkant a fehér nyírfáknak, széthajtogatja a magas füvet a liget és az erdő találkozásánál, megszemléli a zöld mohával bevont árnyas, partos részeket, begázol az öreg bükkösök csupasz talajú terepére: ez az ember hazatérve a sok-sok boldog élményen kívül tele kosár gombát rak le verandája asztalára. Csakúgy, mint a barátja, aki egészen más útvonalon járta be az erdőt. Mert aki kimegy a boldogság elé, hisz benne, és felkutatja, az meg is találja. Ez minden boldogságra igaz, arra is, amit gombagyűjtésnek neveznek.

  

 

Copyright © 2012 NetGombász Egyesület.
Webmester: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.