A la carte

Vegetáriánus gombaételek

Az étkezési gombákat bemutató és felhasználásukat elősegítő gyűjtemény feltöltésekor is gondot jelentett annak eldöntése, hogy írjunk-e külön a vegetáriánus /=vegetariánus, vegetárius/ gombás ételekről. A recepteket áttekintve ez a bizonytalanság még erősödött is, hiszen a közölt receptek nagy része megfelel a vegetáriánus táplálkozással szemben támasztott követelményeknek, vagy kis módosítással a többi is átalakítható ennek megfelelően. A felhasznált alapanyagokból és az elkészítés módjából mindezek kiderülnek. Ha figyelemmel vagyunk a fő vegetáriánus irányzatokra is, akkor még nehezebb egy ilyen szempontú anyag összeállítása. Végül mégis amellett döntöttünk, hogy a külön rovat, ha nem is nélkülözhetetlen, de illik a sorozatba, mert szolgálja a sokrétű fogyasztói igény kielégítését.

Bővebben: Vegetáriánus gombaételek

Gombás tojásételek

A tojás alatt általában a tyúktojást értjük. A tojás a hús és a tej mellett az ember számára szükséges fehérjék gazdag és fontos forrása, tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen valamennyi fehérjét. Tartalmaz zsírt is. Értékes az A-, B- és D-vitamin tartalma is. Könnyen emészthető formában tartalmaz vasat és foszfort is. A friss tojás mellett porított, és más módon tartósított tojáskészítményeket is forgalmaznak, de ez utóbbiaknak szempontunkból nincs jelentősége. Bizonyos ételek, pl. majonéz készítésénél a fürjtojás is szóba jöhet.

Bővebben: Gombás tojásételek

Szabadtűzön készített gombaételek

Nemcsak a gombagyűjtés jelent hangulatos, élményt adó szabadtéri programot, hanem a "zsákmány" nyárson, bográcsban, roston történő elkészítése is. Sajátos varázsa van az e fajta ételkészítésnek; kitűnő baráti, társasági programok szervezhetők ilyen céllal. Az alábbi anyagban ehhez adunk ötleteket, módszereket, nem utolsó sorban recepteket.
A leírásokban az ételkészítés legősibb módszerei és eszközei, valamint az emberi lelemény által kifejlesztett modern eszközök és módszerek ötvöződnek. Ez utóbbiak ugyan hallatlan sok kényelmet nyújtanak, de nem pótolják a szabad tűz adta élményeket.  Arra törekedtünk, hogy sajátos eszközöket, módszereket, az élményt adó ételkészítést és fogyasztást mutassak be.

Bővebben: Szabadtűzön készített gombaételek

Gombás tésztaételek

1./ A mártásokról általában

A mártásoknak a régi magyar étkezési szokások szerint sokkal nagyobb jelentősége volt. Erre a régi adatok és a mai gyakorlat egybevetéséből lehet következtetést levonni. MARZIO GALEOTTO Mátyás királyról írt könyvében erről a következőket írta:"... Szokásuk a magyaroknak, hogy négyszögletű asztalok mellé ülnek le enni..., és minden ételt mártásban tálalnak. A mártások váltakoznak az ételek szerint."  Az ételek mindegyike "... a maga külön mártásában úszik és fűszereződik.
A mártásoknak igen nagy jelentősége van - vagy lehet - az étkezésünkben. Egyrészt a különböző fogásokat ízükkel, fűszerezésükkel javítják, növelik azok élvezeti értékét, másrészt a készítésükhöz felhasznált anyagok kiegészítik a főétel tápértékét.

Bővebben: Gombás tésztaételek

Vadhúsok gombával

A vadhúsokat ritkábban, az egyéb húsfélékhez képest jóval kisebb mennyiségben fogyasztjuk. Erre szezonális megjelenése, a szűkös beszerzési lehetőségek, és nem utolsó sorban borsor ára magyarázatot ad. Elkészítésük számos, a szokásostól eltérő módszert kíván, cserében az elkészített ételek különleges élvezetet nyújtanak fogyasztójának. A vadhúsok és gombák együttes alkalmazása még inkább a kuriozitás irányába vezet. Weblapunk receptgyűjteményének más részeiben sok olyan leírás található, amelyekben a vadhúsok és a gombák a fő alapanyagok. Így például a gyűrűs tuskógombával foglalkozó részben sok ilyen jellegű ételreceptet adtunk közre. Ebből az összeállításból kihagytuk a már közölt recepteket, feltételezve a többi receptcsomag tartalmának ismeretét..

Bővebben: Vadhúsok gombával

Gombamártások

Mottó:
"Konyhából és asztal mellől el kell korbácsolni az unalom ördögét. A naponta ismétlődő étkezések unalma
az első lépés a szerelem halála felé." /Miguel Angel Asturias - Pablo Neruda: Megkóstoltuk Magyarországot/.

Bővebben: Gombamártások

Gombasaláták

Mottó: „A saláta az ételek zeneirodalmában a szimfóniát testesíti meg. Megkomponálásához művészet, de föltétlenül szív és lélek kívántatik, és pazar bőkezűség akkor, amikor az olaj, fösvénység, mikor az ecet és bölcsesség, mikor a só adagolásáról van szó” (Magyar Elek)

Bővebben: Gombasaláták

Gombalevesek

1. A levesekről általában és a gombalevesekről különösen

A leves étkezésünkben fontos szerepet tölt be. Hazai hagyományaink szerint a leves általában a napi főétkezés, az ebéd nélkülözhetetlen bevezetője, de valamikor a falusi emberek életében a reggeli vagy vacsora egyedüli fogása volt.

Bővebben: Gombalevesek

Copyright © 2012 NetGombász Egyesület.
Webmester: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.