Isten hozott, Vendég
Felhasználónév: Jelszó: Emlékezz rám

Gombázós topic!
(1 viewing) (1) Vendég

TOPIC: Gombázós topic!

re: #14587 (->deszegregator) 21 jún. 2019 11:34 #14594

  • Popenka
Jól van, megadom magam.
Popenka ezen a környéken a tuskógomba neve. (helyes a potypinka mint kiindulás)
Viszont nem csak a gyűrűs tuskógomba (őszi tuskógomba) neve, hanem a csoportos tuskógomba (nyári tuskógomba) neve is. Utóbbi tömegesen nő errefelé augusztus második felében, jellemzően augusztus 20. táján, mikor más gomba nyomokban sincs. Egy laza tejfölös paprikásnak nokedlivel frissen egész jó. Az előttem járó nemzedék még rétes tölteléknek is használta a popenkát.

re: #14592 (->saci56) 21 jún. 2019 11:44 #14595

  • Popenka
Pont erre mondtam legutóbb, hogy a legjobb rókagombázós helyem "seggencsúszós" meredek oldal.

re: #14557 (->gywareka) 21 jún. 2019 12:11 #14596

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
gywareka írta:
Két éve vettem egy ALDI-sat. A sz@rt is kiszívja mindenből. Én vákuumozva fagyasztok. Hibátlan. Még arra kéne rájönnöm, hogy nagyobb szeleteket, hogyan lehetne, mert ugye azt máshogy vákuumozzák.

Nagyobb szeleteket először tálcán fagyasztok, utána vákuumozom, így már megtartja a formáját. Persze, hússzelettel is működik.
Utolsó szerkesztés: 21 jún. 2019 12:57 általa: NP.

re: #14592 (->saci56) 21 jún. 2019 12:17 #14597

A jó gombászhely ott kezdődik (és ez főleg a rókára igaz) a Bükkben is, ahol a kosaradat csak fa mögé tudod lerakni, különben legurul. Jó minőségű túrabakancs, kellő óvatosság mellett megoldható. Messzebbről én se szeretem nézni a helyet, gáznak tűnik. Itt lehet tenyeres rántani valókat szedni A rokagombát túl népszerű, ha egy helyet megszednek, ott napokig nincs kellő nagyságú gomba. A vargánya egészen más, azért mehetsz nyugodtan másnap reggel, fogsz találni, ha olyan a növekedési, termőtest képzési ütem. Mindig a közelebbi, könnyebb helyek vannak jobban szedve értelemszerűen.

re: #14596 (->NP) 21 jún. 2019 12:19 #14598

De jó ötlet, és milyen egyszerű! Köszi, de tényleg!

A múltkor rosszul írtam a fagyasztva szárítást. Sajnos kell hozzá vákuum is, ahogy utánaolvastam. Mármint vákuumkamra. Persze, idővel anélkül is kiszáradnak a dolgok, lásd a februári hidegben a padláson csüngő kolbászok esete, de gombánál szerintem minden óra számít a romlandósága miatt. De végeredményben tárgytalan, mert a jól elrakott fagyasztott - szerintem - nagyon friss-szerű felhasználáskor.

re: #14595 (->Popenka) 21 jún. 2019 12:53 #14599

  • saci56
  • Kijelentkezve
  • Szilágyi Sándor
Popenka írta:
Pont erre mondtam legutóbb, hogy a legjobb rókagombázós helyem "seggencsúszós" meredek oldal.


Akkor benneteket össze lehetne/kellene kötni! Tudod, én már nyugger korú vagyok, amúgy sem voltam soha atléta hajlamú ember (ámbár ifjú koromban rengeteget úsztam, és ez meg is látszott rajtam). Nekem most már a 10%-os lejtő bőven elég. Na jó: kalandvágyból bevállalom a 20-ast is!

re: #14597 (->deszegregator) 21 jún. 2019 12:55 #14600

  • saci56
  • Kijelentkezve
  • Szilágyi Sándor
Deszegi: mindezt tudom. Tényleg. Azért nem baj, hogy összefoglaltad. Lásd a föntebbieket! Egyébként az a q. varesz is szereti a meredeket! Kicsiben pl. a turista út melletti árkok meredekeit, pláne, ha jó mohás.

Azt egyébként tudja valaki, hogy miért van az, hogy az erdei út (mondjuk) jobb oldalán van gomba, dögivel, a bal oldalon meg egy szál sincs? (Vagy fordítva, de ez most mindegy.) Valami a talajvízzel kapcsolatos dolog lehet a magyarázat - vagy egyszerű woodoo! (Hey Jimi, Hey Joe!)
Utolsó szerkesztés: 21 jún. 2019 13:29 általa: saci56.

re: #14593 (->spityu) 21 jún. 2019 16:20 #14601

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
...A szepe, cepe, pesze, pece változatokra nem találtam magyarázatot...

Sztem egyszerű, franciából vettük át, náluk a vargánya neve Cèpes, (de a porcinit is használják)

Kozákgomba: én a tölgyfa érdest ismerem ilyen néven, szimplán a kozák sipka színe okán kaphatta a tájnyelvi nevét. (Mogyoróskán kozárkának is hívják, de erről már írtam 2004-ben az elsüllyedt Meteolandon)
Utolsó szerkesztés: 21 jún. 2019 17:10 általa: NP.

re: #14601 (->NP) 21 jún. 2019 17:27 #14602

  • Popenka
Sebaj. Elsüllyedt vagy sem, valószínűleg igazad van. Egy: a vörös érdes tényleg kozák sapkára asszociál. Sőt szerintem ez a faj, még gyakoribb Európa északi, északkeleti részén, ahol nem csak tölgyfa, hanem mindenféle fa alatt megtalálható, és szláv eredetű lehet a szó.
Másik: cepe, szepe, valóban francia, sőt igazából francia konyhanyelvi(!) szó, amit ugyanígy átvittek az angolokhoz is, valószínűleg francia szakácsok. Azt gyanítom, hogy Magyarországon is a 18. 19. században terjedt el ez a név, amikor a magyar főúri konyhákon a francia stílust kezdték majmolni, sőt francia szakácsokat volt divatban alkalmazni. A konyhából a beszállítókon keresztül juthatott a köznéphez a gomba elnevezése, ami teljesen más, mint a szláv. Az egyik ide idézett forrásban említik is, hogy a cepe, szepe elnevezés viszonylag fiatal, nem középkori a magyar nyelvben.

A porcini egyértelműen olasz, és csak újabban, az olasz konyha felmagasztosulása okán kerül át más nyelvekbe. Na jó, a francia-olasz határon nyilván értelemszerű.

Legutóbb Olaszország északi részén olyan porcinis gnoccit ettem, hogy repetáztam legott.
Utolsó szerkesztés: 21 jún. 2019 17:35 általa: . Ok: porcsíni

re: #14602 (->Popenka) 21 jún. 2019 17:56 #14603

Az általam utoljára linkelt doksi 11. (felirat szerint 346. oldala) elég részletesen tárgyalja. Bár konkrétan nehéz megállapítani, vannak elméletek. Ugyanígy a vargánya szóról is találtam olyasmit, ami szerint koránt sem biztos, hogy átvett szóról van szó (vrganj), mégha ez is tűnik a leglogikusabbnak. De nem akarom tovább félre terelni a témát.

A rókagombámnak végül elég jó kihozatala lett. Beárnyékolja, hogy nyersen megkóstoltam és volt olyan falat, amin már enyhe keserűséget éreztem. Úgy tűnik, a tegnapelőtti eső megártott neki (azt olvastam, hogy a fagyasztáson túl, az elázás keserűvé teheti őket). Szóval ha ázottal találkoztok, érdemes lehet helyszínen kóstolni. Bár az MGE oldalán az található, hogy nyersen kissé csípős ízű. Ez igaz is. Hasonló, mint a keserűgomba, de éppen hogy érezhető A nyelvemmel nem, csak a torkommal érzem, érdekes. Mondjuk a keserűgombát is inkább csípősgombának hívnám.

re: #14603 (->spityu) 21 jún. 2019 18:08 #14604

  • Popenka
Részemről annyit tudok segíteni ebben, hogy én bizony az ázott, szemlátomást öreg rókát otthagyom. Az elég méretes, kicsattanóan üde példányokat hozom el. A kicsiknek még nincs igazi íze, az öregek pedig gyakran kemények, nehezen is emészthetők. Friss fogyasztásra gyűjtöm inkább. A sárgabarack illat és a frissen sült róka íze, amiért hajtom. Ha kevés van, akkor frissen sütve egy rántottában is kijön az íze. Ha sok van, akkor már megéri sült csirkébe tölteni, valami egészen különleges lesz.

re: #14603 (->spityu) 21 jún. 2019 18:26 #14605

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
spityu írta:

A rókagombámnak végül elég jó kihozatala lett. Beárnyékolja, hogy nyersen megkóstoltam és volt olyan falat, amin már enyhe keserűséget éreztem.

Nincs benne semmi különös, a legüdébb rókagomba is kesernyés és picit csípős nyersen, nem is ajánlják így fogyasztani. - nem úgy, mint a császárgalócát...
Csatolmányok:
Utolsó szerkesztés: 21 jún. 2019 18:59 általa: NP.

re: #14605 (->NP) 21 jún. 2019 18:45 #14606

  • Popenka
NP írta:
nyersen, nem is ajánlják így fogyasztani. - nem úgy, mint a császárgalócát...


Antonio Carluccio módra!
Egy helybéli ismerősöm a nyári vargányát is, éppen sárguló termőrétegű állapotában.
Utolsó szerkesztés: 21 jún. 2019 18:49 általa: .

re: #14606 (->Popenka) 21 jún. 2019 19:21 #14607

  • NP
  • Kijelentkezve
  • .
Megvan A. C. könyve, de Franco csak kevés só, frissen őrölt feketebors, finom olívaolaj elegyével forgatja össze finoman.
A friss hűvös nyers vargányát a magunk részéről finom tökmagolajba mártogatva szeretjük, nevezhetjük hedonizmusnak is.

re: #14607 (->NP) 21 jún. 2019 19:52 #14608

  • Popenka
NP írta:
... nevezhetjük hedonizmusnak is.


"Hedonizmus". Jó szó! Bólogatunk sokan, mint Rejtő Jenő Csontbrigádjában tűznézéskor.

re: #14607 (->NP) 21 jún. 2019 20:44 #14609

Jó kis milejszegi melegen (!) sajtolt tökmagolaj. Vargányával még nem mártogattam. Bár szoktam eszegetni pucolás közben, valahogy eddig elmaradt, hogy nyers ételt készítsek gombából. Egyébként ez tényleg hedonizmus, nekünk olyan, mint a gombát nem kedvelőknek az eper kristálycukorba mártogatása. Tömény élvezet.
A halványzöld, de még a sötétzöld termőrétegű vareszok ép részeit legalább annyira próbálom megmenteni, mint a kicsik esetében. Ezeknél előjön egyfajta savanykás íz, ami semmihez sem hasonlítható. Ha szuvas a húsa, de a csövecskék nem, akkor simán lefejtem és felhasználom. De erre inkább csak az ősszel van lehetőség szerintem.

(A róka pörkölt-nokedli módon mennyei lett.)

Re: Gombázós topic! 21 jún. 2019 22:25 #14610

Két foltban találtam ezeket. Mondjuk meg nem enném, de szerintem szép gomba.
(Mer' ugye a rókákat Galasz már leszedte

re: #14596 (->NP) 21 jún. 2019 23:06 #14611

Kár, hogy nincs homlokra csapós smiley!
1024 köszi!
Kipróbálom.
Utolsó szerkesztés: 21 jún. 2019 23:07 általa: gywareka.

re: #14610 (->MicroWizard) 21 jún. 2019 23:44 #14612

Én egyszer megkóstolnám a boszorkánytojást. A baj az, hogy szerintem az ellenőr még kettévágva sem mondhatja rá, hogy márpedig arról van szó. Meg eleve nehéz rábukkani csak úgy, tojásként. Ismerni kell már a lelőhelyet, azt gondolom, és célirányosan kell keresni. Ismerős, akinek a tudásában megbízik az ember vagy nagyon jó ismeret volna szükséges, egyikkel sem rendelkezem. Esetleg ha magam termeszteném, még az jöhetne szóba. (Nem tudom, talán lehet úgy termeszteni, ahogy a kucsmát.)
Tavaly láttam egyetlen darab fátyolosat. Öregecske volt, de még úgy is szép. Illetve egy szintén öreg gerebent. Azt is megkóstolnám, de azóta még nem láttam az adott helyen, mondjuk még nincs itt az ideje neki.

re: #14605 (->NP) 22 jún. 2019 05:32 #14613

Az év első vargányáját, ha nem valami romhalmaz, még az erdőn megvámolom frissiben. Egy üde, kitűnő állapotú császárgalócát bűn hőkezeléssel terhelni, az egyik legizlésesebb saláta alapanyag ami csak létezik. Persze utóbbi már mint szép emlék...

re: #14613 (->deszegregator) 22 jún. 2019 06:44 #14614

  • saci56
  • Kijelentkezve
  • Szilágyi Sándor
Rendkívül szép, hogy két nappal ezelőtti eseményekre is mint "már csak szép emlék"-re vagy képes visszagondolni. Érzékeny szívre, nemes lélekre vall!
Utolsó szerkesztés: 22 jún. 2019 06:45 általa: saci56.

re: #14614 (->saci56) 22 jún. 2019 06:53 #14615

saci56 írta:
Rendkívül szép, hogy két nappal ezelőtti eseményekre is mint "már csak szép emlék"-re vagy képes visszagondolni. Érzékeny szívre, nemes lélekre vall!


Idén még nem találtam, mert eddig a hűvös erdőkben koslattam. Ha szikkad valamit,megyek rókagombát szedni, olyan részekre is ahol a csaszi szokott lenni. Szánalmas amúgy a császár termőtest védelme, nemrég írtam hogy miért. (szerintem)
Utolsó szerkesztés: 22 jún. 2019 06:55 általa: deszegregator.
Létrehozás ideje: 1.21 másodpercek

Copyright © 2012 NetGombász Egyesület.
Webmester: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.